Post navigation

Ювілей Петра Антоновича Шигимаги (1917-1999)

25 жовтня 2017 рік

 

Ювілейний вечір, присвячений 100-річчю з дня народження Шигимаги П.А.

 

  25 жовтня 2017 року в опорній школі Богодухівського зонального методичного об’єднання – Богодухівській дитячій музичній школі ім. В.Т.Борисова відбувся ювілейний вечір, присвячений 100-річчю з дня народження видатного земляка, родоначальника династії художників, живописця – пейзажиста, сценографа, графіка, Заслуженого художника України, Петра Антоновича Шигимаги (1917-1999)

 

  На вечорі пролунали вірші присвячені майстру:

 

Малювати картини руками не можна,
Лише серцем, що б’є у душі..
В тій, де мешкає дивний художник,
Що натхнення черпає в собі.
І лиш духом всесильна людина
Розфарбує цей світ кольорами,
Щоб ожила від світла картина,
Наче небо мовчазне над нами,
Наче зорі, що ввечері світять,
Ні, не світять – зоріють згори.
Радше будні художник підмітить,
Ніж змалює цей світ навпаки

 

З біографії

 

  «Шигимага Петро Антонович народився 10 липня 1917 року в місті Богодухові. Голова сім’ї Антон Шигимага мав 3 сина, старшим з них був Петро. Оточення красою мальовничих краєвидів та завдяки чуйності першого вчителя малювання Степана Кузьмича Вакуленка пробудило у молодого майбутнього художника тягу до прекрасного, дало поштовх до спроб знайти себе у образотворчому мистецтві, зробило його мрійливим і вразливим, але напрочуд впертим…»

 

  «…родина переїхала до Харкова. Впертість та тяга до навчання допомогли здійснити мрії і у 1932 році Петро успішно складає вступні іспити до Харківського художнього училища, де стає учнем Олексія Опанасовича Кокеля.»

 

  «Найбільший вплив на формування творчого світогляду Петра зробив Микола Григорович Бурачек. Саме він словом, своєю творчою практикою навчив не просто бачити, а розуміти природу, відчувати її настрій, мислити образами природи. І краєвиди молодого художника почали привертати увагу. Його робота «Міст через Лопань» одержав премію на студентській виставці. За успіхи у навчанні автора було переведено на перший курс художнього інституту».

 

  «Потім були воєнні роки, фронт… По закінченні війни, Петро Шигимага продовжив своє навчання в інституті, а по його закінченні, почав ще більш удосконалюватися як театральний художник…».

 

  «В його творчому активі п’ятдесятирічна педагогічна практика. Очолюючи в Харківському художньому училищі театрально-декораційне відділення, П. Шигимага не тільки навчав своїх студентів професійним тонкощам, а й розкривав перед ними безмежний простір досягнень світової культури. Серед його іменитих учнів: Тетяна Дмитрівна Пасечник, Григорій Іванович Батій, Аркадій Чадов, Петро Іванович Слабінський, Катерина Колисниченко,Тетяна Медвідь та багато інших…».

 

  З привітальними словами на урочистостях виступили заступник Богодухівського міського голови Ольга Анатоліївна Мальована та завідувач сектора культури районної державної адміністрації Алла Миколаївна Волошко.

 

  З теплом та любов’ю поділився своїми спогадами про батька та його творче життя син Тарас Петрович Шигимага, його продовжувач, головний художник Харківського академічного театру музичної комедії, лауреат муніципальної премії в області образотворчого мистецтва.

 

  Про значущість творчої спадщини Петра Антоновича Шигимаги більш детально розповів Олег Володимирович Коваль, мистецтвознавець, член Харківської організації Національної спілки художників України, член Міжнародної асоціації мистецтвознавців International Association of Art Critics (AICA).

 

  До урочистостей приєднались Ольга Володимирівна Тимошенко, директор Валківської дитячої школи мистецтв, Олена Миколаївна Гончарова, методист Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів, викладачі, учні та батьки Богодухівської та Краснокутської дитячих музичних шкіл та Валківської дитячої школи мистецтв.

 

  «Петро Антонович дуже любив Україну…Її красу оспівував у своїх картинах – поезіях та любив українську пісню…».

 

  Прикрасою заходу стали виступи учениць Богодухівської дитячої музичної школи Тетяни Шептун (викладачі В.Д. Бобрик та Ю.П. Лобойко), Анни Зирянової (викладач О.В. Бараннік), Валерії Васеніної (викладач Л. М. Сластін) з українськими піснями, що супроводжувались відеорядом пейзажів ювіляра. Ведучий заходу Володимир Павлович Ярошенко, викладач вокального відділу Богодухівської дитячої музичної школи, виконав улюблені пісні видатного художника, що знайшли відклик у слухачів.

 

  До цієї знаменної події учні відділень образотворчого мистецтва Богодухівської та Краснокутської дитячих музичних шкіл підготували тематичну виставку художніх робіт, що мала великий інтерес у присутніх. Художні роботи учнів були виконані за мотивами робіт славетного художника.

 

  Ця ідея викладачів образотворчого мистецтва надихнула до започаткування щорічного конкурсу або виставки художніх робіт імені П.А. Шигимаги, яку з великою радістю підтримали учасники заходу.

 

  Зі словами подяки до присутніх та всіх, хто брав участь у підготовці та проведенні ювілейного вечора, звернувся Дмитро Олександрович Рубан, директор Богодухівської дитячої музичної школи ім.В.Т.Борисова, та побажав подальшої творчої діяльності та співпраці.