Post navigation

Українська родина – душі берегиня

28 лютого 2019

 

Саме такі слова хочеться поставити епіграфом до заходу, який з кожним роком все більше набирає обертів. Це фестиваль родинної творчості «Роде наш красний!», який уже вшосте відбувся у великій залі Балаклійської дитячої музичної школи. Започаткувавшись у 2014 році як свято талановитих учнівських та вчительських родин нашої школи, фестиваль згодом став районним, а цього року підвищив свій статус до відкритого і вийшов на рівень Балаклійського зонального методичного об’єднання.

 

   В родині закладаються основи виховання. Саме працьовитість, терпіння, душевну красу переймають діти від батьків. А ще вони переймають талант. Але ж талант – це і є велика праця, поєднана з терпінням. Народна мудрість дуже влучно підказує нам, що «яблуко від яблуньки недалеко котиться». І цьогоріч близко трьох десятків талановитих родин з Балаклійщини, Ізюмщини та Зміївщини виходили на нашу святкову сцену, аби разом заспівати пісню чи зіграти в ансамблі улюблений музичний твір. Ми радо вітали родини, які вже кілька разів беруть участь у нашому святі, а також з великим задоволенням зустрічали родинні ансамблі, які вийшли на сцену вперше.

 

  Свято відкрив народний гурт народної пісні «Весела Слобода». Це велика родина, всіх членів якої поєднують не стільки кровні зв’язки, скільки багаторічні творчі стосунки та любов до української пісні.

 

  А парад талановитих родинних ансамблів піснею про Україну розпочав вокальний гурт «Щаслива родина». Усі п’ятеро талановитих дівчаток, що співають у цьому колективі – Кристина і Тая Винники, Даша Сіромолот, Руслана Кульша, Стася Лук’янова – сестри: рідні, двоюрідні, троюрідні, випускниці та учениці нашої музичної школи. Ця родина вже полюбилась балаклійцям, бо не пропустила жодного фестивалю від початку його заснування. Те саме можна сказати й про родинне тріо сестер Ауріки та Ельвіри Лісових і Валерії Малявської, які з року в рік удосконалюють свою майстерність і мають багато симпатій глядачів. Велика дружна родина Тахтаулових – також постійна учасниця фестивалю, виконання пісні про дружбу якою під татків гітарний акомпанемент полонило щирістю почуттів. Об’єднаний камерний інструментальний ансамбль двох творчих родин: сестер Ірини та Альбіни Рвачових – викладачів БДМШ, а також сестер Аліни та Лізи Лозовських – учениць нашої школи уже не вперше підкорив серця глядачів виконанням класичної музики. Вдруге вийшли на сцену братик і сестричка Оксанка та Павлик Земліни, які грають на фортепіано в чотири руки. Як завжди, порадували піснею Вікторія Щербак зі своєю вихованкою Вікою Захаровою. Чудово виступив також віолончельний дует мами й доньки Ельянори та Євангеліни Тимошенків. А маленька голосиста співачка Софійка Хмелевська – онука нашого звукооператора Сергія Окомельченка цього разу вийшла на сцену зі своєю матусею Маргаритою. Ці родини, які бережуть сімейні цінності й уже вкотре подарували всім свої виступи, заслуговують найщиріших слів захоплення й пошани.

 

  Не менш цікавими й зворушливими були виступи родин, які вперше взяли участь у фестивалі. Обдарована піаністка, гордість району Кіра Дідик зіграла на фортепіано в чотири руки зі своєю маленькою сестричкою Даною. Мама й донька Олена та Вероніка Лимарови вже не вперше на фестивалі. Та цього разу Вероніка заспівала в дуеті зі своєю подружкою Софійкою Бахнєвою під акомпанемент мами та Софійчиної бабусі Лариси Аландаревої. Дитяча пісенька прозвучала з непідробною щирістю й безпосередністю. Приємним подарунком була пісня у виконанні самодіяльного співака Володимира Голуба, який виконав її під акомпанемент доньки Марини – викладачки нашої школи. Неможливо було не замилуватись вродливою талановитою родиною сестер Марії, Валентини та Ірини Кузьмичів, які заспівали разом зі своїми діточками.

 

  Не могла стримати емоцій гордості за свою родину та вдячності батькам талановита наша викладачка Оксана Шустова. Авжеж: разом з нею на сцену вийшли й чудово заспівали її тато Андрій, мама Людмила, синочок Костянтин і маленька племінничка Ніка! Уперше взяла участь у фестивалі творча родина Пономаренків: лунали чудові авторські вірші у виконанні матусі Юлії, захопила залу запальною піснею донька Аліса, а син Богдан вразив усіх оригінальним мистецтвом жонглювання. Усі співали «Червону руту» разом з родиною Тимошенків, до якої приєднались старша донька Ельянори Каміла Судак зі своєю донечкою Веронікою та дует сестер Даші й Насті Горбушків.

 

  Тепло вітали глядачі творчі родини, які завітали до нас із селищ Донець та Слобожанське, а також з міста Ізюм. Приємно, що діти продовжують традиції родинного музичення, як, наприклад, у родині Байрачних, яка представляла Донецьку ДМШ: мама Наталя разом з доньками Еммою та Веронікою чудово зіграли на скрипках. А сестрички-близнятка Софійка та Марійка Шокури з цієї ж школи зачарували всіх оригінальним ансамблевим виконанням на фортепіано та піаніці. Зала була в захваті від виступу інструментального ансамблю ізюмчан, у якому об’єдналися дві справжніх музичних династії: викладачка Ізюмської ДМШ Тетяна Овчаренко разом з донькою, а тепер і колегою, Лесею Аветисян та онукою Валерією Царенко, а також мама Ольга Свиридова з доньками Анастасією та Варварою Сальниковими. Яскраво представила себе Слобожанська дитяча музична школа. Братик і сестричка Орина та Іванко Путіліни зіграли на фортепіано в чотири руки. Сподобалось усім родинне тріо Парасочок: мама Світлана зі старшим сином Володимиром грали на гітарах, а молодший, Віктор – на фортепіано. Викладачка Оксана Лізогубенко зіграла в ансамблі на фортепіано зі своєю хрещеницею Катрусею Антоновою. А сестрички Ксенія та Варвара Щербаки подарували всім пісню.

 

  Не обійшлося й без моєї родини, бо саме вона є засновницею й подвижницею цього чудового теплого й щирого заходу. Пишаюся своїм співучим корінням, своїми талановитими синами В’ячеславом та Андрієм, голоси яких відомі далеко за межами Балаклійщини. Так склалося, що доводиться дуже рідко бачитись. Тож участь у фестивалі – це привід зібратись, вийти на сцену й заспівати разом своїх улюблених пісень. Цього разу ми подарували вдячним глядачам свою версію пісні «Два кольори» – символічної вишиванки життя.

 

  Наприкінці свята всіх присутніх тепло привітали методист Харківського навчально-методичного центру підвищення кваліфікації Ніна Лагутіна та директор Балаклійської ДМШ, голова Балаклійського зонального методичного об’єднання Тетяна Сирова.

 

  Свято не було б таким яскравим без підтримки відділу культури Балаклійської районної держадміністрації на чолі з Оксаною Супрун, за сприяння якого всі родини були нагороджені подяками за активну участь у фестивалі та пам’ятними сувенірами. Подяки отримали також викладачі, які допомагали родинам готуватися до виступів. Окремо хочеться відзначити роботу молодого викладача художнього відділення Олександра Фролова, завдяки майстерності якого сцена мала чудове оформлення.

 

  Традиційною піснею «Музика рідного дому» завершився фестиваль. А ми сподіваємось, що він матиме довге життя. Нехай ніколи не згасне тепле яскраве родинне вогнище в кожній оселі. Хай кожна родина буде щасливою.

 

  Тетяна Шерстюк, викладач-методист Балаклійської ДМШ, автор проекту та організатор фестивалю