Post navigation

Методичні рекомендації членів журі конкурсу ім. М.Т. Лисенка

18 березня 2021

 

17 березня 2021 року було проведено семінарське заняття викладачів народних інструментів мистецьких шкіл Харківської області та міста Харкова в онлайн режимі на платформі Googl meet.

  Головною темою зустрічі був аналіз та методичні рекомендації членів журі що до виступів учасників I-го Обласного конкурсу юних виконавців на домрі, балалайці, цимбалах та ансамблевого музикування імені Миколи Тимофійовича Лисенка «Чарівні звуки народних інструментів».

 

  Сергій Костогриз, доцент кафедри народних інструментів України Харківського національного університету мистецтв імені  І.П.Котляревського, кандидат мистецтвознавства дуже змістовно розповів про виступи учасників номінації «Інструментальне виконавство», а саме: якість відеозаписів, що були надані на конкурс, вибір репертуару, технічний рівень виконавців, вміння донести зміст твору, артистизм та інше. В конкурсі юні виконавці, учні класу домри, балалайки, цимбалів мистецьких шкіл мали можливості представити свою майстерність та творчий потенціал.

 

  Андрій Стрілець, старший викладач кафедри народних інструментів України Харківського національного університету мистецтв імені І.П.Котляревського, говорив про труднощі та особливості ансамблевого музикування в умовах дистанційного навчання. В номінації «Ансамблеве музикування» були представлені для прослуховування, за умовами конкурсу, малі за складом (від дуету до квінтету), однорідні та змішані ансамблі народних інструментів учнів класу баяна, акордеона, домри, балалайки, бандури, цимбалів, гітари мистецьких шкіл Харківщини.

 

 Ліна Колуканова, старший викладач та Володимир Доценко, професор кафедри народних інструментів України Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, заслужений артист України, які прослуховували учасників цієї номінації, відмітили творчий підхід до створених ансамблів, грамотний підхід викладачів до підбору репертуару, цікавих виконавчих рішень. Журі запропонувало викладачам брати до репертуару твори сучасних композиторів з більш технічними задачами.

 

  Борис Міхєєв, голова журі, професор Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, заслужений діяч мистецтв України, який навчався в Лисенка М.Т., в переданому зверненні до всіх учасників промовив: «Саме чудове, що всі учасники конкурсу «Чарівні звуки народних інструментів» отримали підготовку за методикою саме М.Т. Лисенка і можна сміливо сказати, що всі вони послідовники його школи. Дорогі друзі, бажаю Вам нових успіхів у подальшому навчанні та радості від спілкування з музикою!».

 

 Слухачі семінарського заняття в чаті написали гарні відгуки та виказали задоволення від такого формату спілкування, можливості почути аналіз виступів учасників конкурсу, важливі методичні рекомендації.

 

  Модератор семінарського заняття – Гончарова Олена Миколаївна, методист ОНМЦПК, забезпечення проведення семінарського заняття на платформі Googl meed – Віталій Корнієнко, ІТ спеціаліст ОНМЦПК.