Post navigation

Ювілейний конкурс юних бандуристів розпочато

05 червня 2021

 

Бандура належить до найстародавніших інструментів українського народу. Саме від наших предків отримали ми у спадок неповторний музичний інструмент.

  Ще на зламі XVII – XVIII ст. існували музичні школи з викладанням бандурної гри. У витоків професійного бандурного мистецтва на Харківщині стояв видатний діяч вітчизняної культури, один з перших професійних бандуристів України Гнат Мартинович Хоткевич.

 

  Сьогодні на Харківщині клас бандури існує в 20 мистецьких школах, в Харківському фаховому музичному коледжі імені Б.М.Лятошинського, в Харківському вищому коледжі мистецтв, у Харківському національному університеті мистецтв імені І. П. Котляревського та Харківській академії культури.

 

  Тому безумовно є доречним існування в Харкові Всеукраїнського конкурсу виконавців на бандурі імені Гната Хоткевича, який в цьому році святкує десятирічний ювілей.

 

  Десятий, ювілейний конкурс виконавців на бандурі імені Гната Хоткевича розпочав роботу 03 червня в залі найстарішої (1830 рік) бібліотеки України – Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г.Короленка. В залі, який пам’ятає виступи і Гната Хоткевича і видатних постатей України та світу.

 

  Юних бандуристів, їх викладачів та батьків привітали директор Департаменту культури і туризму обласної державної адміністрації Людмила Терещенко, директор бібліотеки, заслужений працівник культури України Валентина Ракітянська, ректор Харківського національного університету мистецтв імені І.П.Коляревського, заслужений діяч мистецтв України Наталія Говорухіна, директор Харківського фахового вищого коледжу мистецтв, заслужений працівник культури України Любов Морозко, директор ОНМЦПК, заслужений працівник культури України Тамара Самоварова, засновниця конкурсу, доцент кафедри народних інструментів України ХНУМ імені ВІ.П.Котляревського Любов Мандзюк та головний спонсор конкурсу, затятий любитель бандурного мистецтва, Герой України Віктор Остапчук. Теплі слова та побажання виступаючих запали в душі юних конкурсантів.

 

  Церемонія відкриття ювілейного конкурсу завершилася неперевершеною подією — виступом найстаршого творчого колективу України — Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г.Майбороди. Філігранна відшліфованість кожного номера капели вразила та заворожила всіх присутніх, які супроводжували кожен виступ бурхливою овацією.

 

  Старт конкурсу задано. Слідкуємо за перебігом подій на конкурсі та чекаємо результатів.

 

Підсумки проведенняХ Всеукраїнського (обласного) конкурсу виконавців на бандурі імені ГнатаХоткевича

 

Посилання на фотографії відкриття: https://drive.google.com/drive/folders/1enC0iQu8SystJz0EfAE0xYyzio43x3b-?usp=sharing

Посилання на фотографії закриття: https://drive.google.com/drive/folders/1Vw4rQjn-4-pRaFrFolJPZbO27vjCoukj?usp=sharing