Post navigation

Опановуємо концепцію нової програми з музичної літератури

15 серпня 2022

 

З 11 по 14 серпня 2022 року в режимі онлайн з використанням платформи ZOOM відбулося підвищення кваліфікації викладачів теоретичних дисциплін з опанування концепції типової навчальної програми з навчального предмету «Музична література» середнього (базового) підрівня початкового професійного спрямування з музичного мистецтва для мистецьких шкіл. Заняття провела Лілія Йосифівна Назар-Шевчук, доцент кафедри історії музики Львівської національної музичної   академії ім. М. Лисенка, кандидат мистецтвознавства; доктор філософії PhD, викладач-методист Львівського державного музичного ліцею імені С. Крушельницької.

  Цикл семінарів охопив широке коло культурологічних питань, науково-творчих проблем музикознавства, музичної педагогіки і психології, взаємозв’язків музики з іншими видами мистецтва і науки. Особливу увагу пані Лілія приділила проблемним питанням музичної освіти і алгоритму створення навчальної програми для базового підрівня мистецьких шкіл.

  До вивчення і ознайомлення в навчальному процесі до програми відібрано твори, що складають золотий фонд світової музичної культури, є доступними для дитячого сприйняття та популярними серед широкого кола слухацької аудиторії. Українській музиці в навчальній програмі надано статус носія національної своєрідності українського народу. Під час занять слухачам було представлено відеозаписи виконання творів українських композиторів, що пропонуються для уроків музичної літератури. Дуже цікавими були оповіді про українську культуру Галичини першої половини ХХ століття, композиторів української діаспори, сучасної музики. Лекції пані Лілії допомогли викладачам яскравіше відчути унікальність вітчизняної музики і, водночас, її спорідненість із найвищими досягненням світової культури.

  Музикантська спільнота викладачів теоретичних дисциплін глибоко вдячна пані Лілії за професійні, змістовні, насичені заняття.