Post navigation

1 березня 2023
 

СЕМІНАР СТРУННО-СМИЧКОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ

 
 
1 березня в режимі онлайн на платформі Zoom відбувся семінар викладачів струнно-смичкових інструментів за участі Ольги Шевель, завідувачки струнно-смичкового відділу Харківського музичного фахового коледжу імені Б.М.Лятошинського.
 

Семінарське заняття було присвячено темі звуковидобування в учнів-скрипалів. Пані Ольга звернула увагу на то, що всі інструменти струнно-смичкової групи в цьому ракурсі мають ідентичні можливості ( скрипка, альт ,віолончель, контрабас) . Спосіб «витягання» звуку в них є базою, основою техніки гри. Цей прийом звуковидобування на струнних інструментах можна підрозділити на три групи :
 
1) Смичком по струні- arco; 2) щіпком пальця- pizzicato (pizz.) 3) держаком смичка по струні- col legno.
 
Всі ці прийоми виконання повинні підкреслювати співучу природу струнно-смичкових інструментів. Досконале володіння постановкою рук, штриховою та звуковою технікою, дають учню-виконавцю уникати в грі одноманітності та поверховості. Якісне володіння арсеналом звукових прийомів, дає можливість втілення виразних засобів для розкриття художніх образів.
 
Виступ пані Ольги мав позитивний ефект. Викладачі поставили багато питань, що цікавили їх по темі, отримали методичні поради та виразили побажання подальшої співпраці.