Post navigation

12 березня 2023
 

ПЕДАГОГІЧНА МАЙСТЕРНЯ ВИКЛАДАЧІВ НАРОДНИХ ІНСТРУМЕНТІВ ЗАВЕРШУЄ РОБОТУ

 
 
12.03.2023 року в режимі онлайн на платформі Zoom відбулася сьома зустріч у Педагогічній майстерні викладачів народних інструментів. Цього разу зустрічалися викладачі класу домри, гітари, балалайки та цимбалів мистецьких шкіл Харківщини і розглядали історично важливу творчу спадщину відомого в Україні корифея розвитку народних інструментів Лисенка Миколи Тимофійовича /до 105 річчя від дня народження/.
 
Микола Лисенко народився 09.05.1918 року в селі Юрченків на Харківщині.
 

Саме в Харкові відбулося його навчання, розвиток, надбання, пошуки, перші досягнення і становлення як творчої особистості. Микола Тимофійович закінчив Харківський музично-театральний технікум, працював у Харківському музичному училищі (клас домри, балалайки, гітари), був учасником Другої світової війни.
 
У 1955-1963 роках викладав та завідував кафедрою народних інструментів Харківської консерваторії – клас домри, гітари, балалайки, диригування, методики викладання на народних інструментах.
 
Лисенко М.Т. приділив велику увагу науково-методичному забезпеченню навчання на народних інструментах, активізував наукову роботу. Впродовж життя він працював у Київському педагогічному інституті, Київській консерваторії імені П.І. Чайковського, був лауреатом Першого Всесоюзного огляду виконавців на народних інструментах (1939 р.). Помер Микола Тимофійович 03.01.2007 року в Києві.
 
Серед вихованців Миколи Тимофійовича 35 домристів, 9 диригентів. Найвідоміші – заслужений працівник культури України Є.О. Бортник, заслужений діяч мистецтв України, професор Ф.Г. Коровай, професор; заслужений діяч мистецтв України Б.О. Міхєєв та багато інших.
 
Наталія Костенко, викладач-методист предметно-циклової̈ комісії̈ «Народні інструменти» Харківського фахового музичного коледжу імені Б.М. Лятошинського, доцент Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, викладач-методист Харківської дитячої музичної школи №12 імені К.І. Шульженко розповіла про те, що саме Микола Тимофійович прищепив їй любов до музичного інструменту домра і це стало вибором її майбутньої професії. Цікавий факт – мама пані Наталі навчалася в класі Миколи Тимофійовича Лисенка, а вона сама в класі Бориса Міхєєва – учня Миколи Лисенка. Зі слів самого Миколи Лисенка, Борис Міхєєв продовжив надбання вчителя та набагато перевершив їх.
 
Олена Гончарова, методист вищої̈ категорії̈ ОНМЦПК, розповіла про власну діяльність, спрямовану на поширення та розповсюдження цінного надбання Миколи Тимофійовича Лисенка: збір історичних матеріалів, фото документів, афіш, інтерв’ю з колегами, друзями, його студентами, дочкою Оленою Миколаївною, яка мешкає в Києві, і яка в телефонних перемовинах, висловила велику вдячність за світлу пам’ять її батька.
 
Пані Олена також познайомила слухачів із діяльністю та заходами ОНМЦПК, що були присвячені Миколі Лисенку:
-у 2018 році проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію до 100-річчя від дня його народження. В межах конференції відбулося представлення збірки Л. Ревуцького «Сонечко» в транскрипції для чотириструнної домри Миколи Лисенка. Збірку було підготовлено і надруковано ОНМЦПК, а у 2019 році ДНМЦЗКМО ініціював його видання на Державному рівні.
 
В 2021 році ОНМЦПК був організований та проведений І–й Обласний конкурс виконавців імені Миколи Тимофійовича Лисенка «Чарівні звуки народних інструментів» (домра, балалайка, цимбали, малі ансамблі).
 
Зустріч, яку присвятили творчій спадщині Миколи Тимофійовича Лисенка – відомого в Україні корифея розвитку народних інструментів, стала завершальною в роботі Педагогічної майстерні викладачів народних інструментів мистецьких шкіл Харківщини в 2022-2023 навчальному році.