Post navigation

15 березня 2023
 

КРУГЛИЙ СТІЛ ВИКЛАДАЧІВ МУЗИЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 
 
15 березня, в режимі онлайн, відбулось перше засідання Круглого столу «Впровадження типової навчальної програми з навчальної дисципліни «МУЗИЧНА ЛІТЕРАТУРА» середнього (базового) підрівня початкової мистецької освіти з музичного мистецтва початкового професійного спрямування в сучасних умовах: досвід, проблеми, перспективи» за участі викладачів музичної літератури мистецьких шкіл Харківщини.
 

Метою заходу є обмін досвідом викладання музичної літератури, обговорення проблем та перспектив викладаня предмету в освітньому процесі мистецької школи, опанування та засвоєння нового матеріалу учнями в умовах воєнного стану.
 
Катерина Жигалова, викладач-методист Харківської дитячої школи мистецтв №3 розкрила переваги нової програми у порівнянні з минулими програмами з предмету, поділилась напрацюваннями з викладання в умовах дистанційного навчання під час воєнного стану.
 
Галина Дюміна, викладач-методист, завідувачка відділу музично-теоретичних дисциплін Харківської дитячої школи мистецтв № 2 ім. П.І. Чайковського окреслила коло проблемних питань і викликів сьогодення, пов’язаних безпосередньо з викладанням предмету.
 
Тетяна Шерстюк, викладач-методист Балаклійської музичної школи, порушила питання взаємозв’язку музичної літератури та вокально-хорового співу, запропонувала певний музичний матеріал з вивчення народно-пісенної культури Слобожанщини як вагомої частини національного надбання, до першого модулю програми.
 
Лариса Єрмошкіна, викладач вищої категорії, завідувачка відділу музично-теоретичних дисциплін Богодухівської школи мистецтв імені В.Т.Борисова розглянула педагогічну майстерність викладача при викладанні предмету як певний рівень професійної культури співтворчості з учнями.
 
Ірина Панасенко, викладач-методист Бахмутського фахового коледжу культури і мистецтв ім. І. Карабиця, викладач вищої категорії Харківської дитячої музичної школи №11, як один з укладачів даної програми, надала рекомендації щодо проведення випускних іспитів останнього року вивчення предмету з урахуванням вимог нової програми.
 
Жанна Борисевич, методист ОНМЦПК, викладач-методист Харківської дитячої музичної школи №10, узагальнила передовий педагогічний досвід по створенню і розповсюдженню відеоуроків на відеохостингу Youtube викладачів музичної літератури різних регіонів України.
 
Після виступів спікерів Круглого столу, присутні викладачі мали можливість висловити власні думи та поділитися певними напрацюваннями з викладання та опанування предмету «Музична література», окреслити коло актуальних питань для наступної зустрічі в червні.
 
За підсумками проведення Круглого столу планується створення збірника матеріалів.