Post navigation

19 квітня 2023
 

ОПАНОВУЄМО ДОСВІД КОЛЕГ З ХОРОВОГО СПІВУ

 
19 квітня 2023 року у режимі онлайн, на платформі ZOOM відбулось обласне семінарське заняття викладачів хорових дисциплін мистецьких шкіл Харківщини за участю Василя Мар’яновича Чучмана, кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри музикознавства та хорового мистецтва Львівського національного університету імені Івана Франка, керівника заслуженої хорової капели України «Боян» імені Євгена Вахняка, хормейстера Львівського мистецького центру «Веселі черевички».

 
Для зустрічі з харківськими колегами-хормейстерами була обрана тема: «Аранжування як невід’ємна частина творчої діяльності керівника дитячого хору». Доповідь пана Василя складалась за планом: 1. Зміст і завдання аранжування (значення терміну, терміни-синоніми, пререквізити). 2. Способи трансформації хорової фактури (передумови застосування, переваги/недоліки, приклади). 3. Особливості аранжування камерно-вокальних та інструментальних творів для хору. 4. Обробка народної пісні/авторської мелодії (покрокова методологія, приклади). 5. Огляд літератури 6. Висновки. Відповіді та запитання.

 
Змістовний, великий за об’ємом, цікавий матеріал супроводжувався структурованою презентацією та показом відеофрагментів з прикладами авторських аранжувань музики українських композиторів. Викладачі почули пісні для хору в чудовому, професійному виконанні колективу «Веселі черевички» тощо. Доповідач підкреслив, що аранжування дає можливість оперативного вирішення репертуарних потреб, підвищує виконавсько-інтерпретаторський потенціал, задовольняє внутрішню потребу самовираження керівника хору. Зустріч з талановитим хормейстером паном Чучманом безумовно стала для харківських колег пізнавальною, корисною і важливою для практичної роботи в умовах сьогодення. Слухачі обмінялись досвідом роботи стосовно аранжування і побажали В. М. Чучману подальших творчих успіхів, натхнення, добра і мирного неба.