Post navigation

06 травня 2023
 

ЦИФРОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ БІБЛІОТЕЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 
В умовах цифрової трансформації відбуваються певні зміни і в роботі бібліотечних працівників. Окреслення нових видів їхньої діяльності, пов’язаних з викликами цифрової трансформації, є одним з найактуальніших питань сьогодення.
 
05 травня 2023 року в режимі онлайн на платформі ZOOM відбувся семінар-практикум бібліотечних працівників за участі Лариси Федотової, заступника директора з наукової роботи ХОУНБ та Віталія Корнієнка, програміста ОНМЦПК за темою: «Підвищення цифрової грамотності бібліотечних працівників». У роботі семінару взяли участь 80 бібліотечних працівників Харківської області та міста Харкова.
 

Заступник директора з наукової роботи Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки Лариса Федотова розповіла слухачам семінару про роботу бібліотеки за темою: «Бібліотека – хаб цифрової освіти». Вона підкреслила, що саме бібліотеки є основними елементами мережі хабів освіти, де кожен охочий може безкоштовно отримати доступ до цієї мережі. Пані Лариса підкреслила важливість використання потенціалу бібліотек як соціальних інституцій, зокрема в роботі над підвищенням цифрових компетенцій відвідувачів. Слухачі дізнались більше про послуги хабу цифрової освіти, нормативні документи, що регламентують роботу, необхідні компетентності бібліотекаря – координатора хабу – та вимоги до облаштування хабу в бібліотеці.
 
Віталій Корнієнко, програміст ОНМЦПК, познайомив слухачів з основами цифрової грамотності, громадянської відповідальності та безпеки при користуванні ресурсами мережі Інтернет. Він надав практичні поради щодо розвитку інформаційно-комунікаційної компетентності бібліотекаря.
 
Семінар-практикум на прикладі нових видів професійної діяльності бібліотекаря довів необхідність організації постійного розвитку цифрових навичок користувачів бібліотек, їхнього навчання основам комп’ютерної грамотності й користування сервісами мережі Інтернет, мобільними застосунками, соціальними медіа тощо.