Post navigation

9 вересня 2023
 
9 вересня 2023 року, в режимі онлайн на платформі Zoom відбулося семінарське заняття викладачів класу хорового та сольного співу мистецьких шкіл Харківської області та міста Харкова за темою: «Презентація обласної навчальної програми з навчальної дисципліни «Сольний народний спів» елементарного підрівня початкової мистецької освіти.» В роботі семінару взяли участь понад 60 викладачів.
 
Методист-куратор Ніна ЛАГУТІНА, координатор групи викладачів, які працювали над створенням програми, представила слухачам всіх укладачів програми, розповіла про складові змісту програми, її мету та основні завдання, про зміст і форми поточного та підсумкового контролю, ознайомила з прикладами «Свідоцтв досягнень з навчальної дисципліни «Сольний народний спів» та ретельно розглянула нормативний зміст, обсяг та результати першого року навчання.
 
Зміст навчання та очікувані результати другого року навчання представила Ольга ВОРОПАЄВА, викладач вищої категорії Харківської дитячої школи мистецтв №4 ім. М.Леонтовича, укладач програми. Вона акцентувала увагу слухачів на нові завдання в змісті програми, що пропонуються саме в другому році навчання, розповіла про викладачів і виконавців Харківщини, які займаються збереженням автентичного сольного народного співу та надала посилання для слухання зразків звучання такого співу.
 
Про завдання, нормативний зміст, обсяг та результати навчання третього та четвертого років навчання емоційно, з використанням народної вокальної термінології та особистими показами розповіла Ярослава Д’ЯКОНОВА, артистка-вокалістка Муніципального театру народної музики України «Обереги», на час укладання програми – викладач вищої категорії Харківської дитячої музичної школи №3 ім. М.Кармінського.
 
Всі доповіді були об’єднані єдиною презентацією, що допомогла в спілкуванні зі слухачами досить ретельно розглянути всі теми, що розкривалися у доповідях. Розповідь про кожен рік навчання завершували відеопокази, де були представлені, вправи, розспівки, складові уроків та виступи учнів саме того віку, про який йшла розмова. Прозвучали виступи солістів та ансамблю Харківської школи сучасних театральних напрямів, а на завершення всієї презентації слухачі побачили два яскраві номери виступів ансамблів народного співу ДМШ №3 ім. М. Кармінського та ДШМ №4 ім. Д. Леонтовича.
 
По закінченні роботи семінару слухачі висловили велику вдячність колегам своєчасність створення програми та професійне, яскраве її представлення.