Post navigation

22 жовтня 2023
 

ВИКЛАДАЧІ СОЛЬНОГО ТА ХОРОВОГО СПІВУ УДОСКОНАЛЮЮТЬ КОМПЕТЕНТНОСТІ

 
    18 та 21 жовтня 2023 року в режимі онлайн на платформі ZOOM понад 60 викладачів класу сольного та хорового співу різних шкіл області та міста взяли участь в роботі семінару з удосконалення професійних компетентностей.
 
Першим з доповіддю виступив викладач естрадно-джазового співу кафедри музичного мистецтва естради та джазу Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського Гідаят СЄІДОВ з темою: «Вокальні конкурси як необхідний компонент у формуванні професійно-виконавської компетентності учнів». Як учасник телевізійного проекту «Голос Країни», пан Гідаят відповів на питання слухачів стосовно підготовки до участі в конкурсі, розповів про спілкування з тренерами і особливо акцентував увагу викладачів на важливості психологічної підготовки учнів до участі в конкурсах. Запропонована презентація допомогла в спілкуванні зі слухачами.
 
Продовжила семінарські заняття першого дня яскравим майстер-класом Ярослава ЛІХАЧОВА, викладач естрадно-джазового співу ХНУМ ім. І. П. Котляревського, викладач-методист Вінницького фахового коледжу культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича з темою: «Вокальні регістри. Техніка розвитку та прийоми звучання в сучасній естрадній манері (субтон, фрай, белтінг, тванг)». Майстер-клас був сповнений практичними показами доповідачки та відео-записами виступів студентів, які ілюстрували різні технічні прийоми сучасної естрадної манери співу. Слухачі семінару щиро подякували доповідачці за майстер-клас та запропонували провести цикл практичних занять саме з опанування технічних прийомів сучасної естрадної манери співу.
 
Другий день семінару був присвячений зустрічі з викладачами кафедри музичного мистецтва естради та джазу Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського Наталією ДРОЖЖИНОЮ та Олександром ФЕДОРЧЕНКОМ.
 
Кандидат мистецтвознавства, завідувач кафедри, пані Наталя розповіла про електроакустичне обладнання в системі художнього впливу естрадного співака на слухача та про мікрофон як електроакустичний прилад в історико-теоретичному та практичному аспектах. Доповідь супроводжувалась потужною презентацією, сповненою науково-теоретичною інформацією та відеопоказами, що ілюстрували всі складові доповіді.
 
Виступ, старшого викладача кафедри, кандидата мистецтвознавства пана Олександра був присвячений темі особливостей роботи над джазовою композицією, з рекомендаціями для вокалістів та особливостям виконавства імпровізації в різних джазових стилях. Пан Олександр не тільки розповів про імпровізацію, а й продемонстрував на фортепіано і співом різні джазові стилі, ознайомив із правилами та закономірностями створення імпровізації, надав викладачам поради стосовно репертуару та порядку вивчення обраного твору. Слухачі семінару звернулися з проханням до ОНМЦПК запланувати семінари з поглибленого вивчення різних стилів сучасного мистецтва джазу та естради.
 
Усі слухачі дводенного семінару висловили велике задоволення професійним рівнем роботи, настроєм і атмосферою, що панували під час проведення заходу.