Post navigation

30 листопада 2023
 

ОПАНОВУЄМО ТИПОВІ НАВЧАЛЬНІ ПРОГРАМИ
З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ІНСТРУМЕНТАЛЬНИЙ АНСАМБЛЬ»

 
    29 листопада 2023 року в режимі онлайн на платформі ZOOM проведено семінарське заняття викладачів струнних народних інструментів мистецьких шкіл Харківщини за участі Марини Ляшенко, викладача-методиста Бабаївської школи мистецтв та Андрія Стрільця, доцента кафедри народних інструментів України Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського, заслуженого діяча мистецтв України, доктора мистецтва.
 

До розгляду було представлено «Нормативний зміст навчання за Типовими навчальними програмами з навчальної дисципліни «Інструментальний ансамбль (оркестр)» елементарного та середнього (базового) підрівня початкової мистецької освіти з музичного мистецтва, інструментальні класи».
 

Дуже показово, що до створення типових програм Державним науково-методичним центром змісту культурно-мистецької освіти були запрошені провідні фахівці мистецької освіти Харківщини. Пані Марина, брала участь в укладанні елементарного підрівня типової програми, а пан Андрій середнього (базового) підрівня початкової мистецької освіти з музичного мистецтва, інструментальні класи.
 
Марина Ляшенко детально розповіла про структуру програми, розміщення навчальних годин, особливостей роботи з різними за складом колективами, вимогами до виконання репертуару, контрольних заходів та прокоментувала їх особливості.
 
Вона поділилася своїми враженнями про навчання музичному мистецтву школярів в Німеччині. Розповіла про особливості розподілу годин з фаху з урахуванням вікових рівнів, підходів до вивчення теоретичних предметів, розвинуту та популярну форму колективного музикування в освітніх закладах.
 
Андрій Стрілець звернув увагу слухачів щодо особливостей роботи з різноманітними за складом ансамблями та оркестрами. Прокоментував типову програму середнього (базового) підрівня початкової мистецької освіти з музичного мистецтва, інструментальні класи. Надав цінні методичні поради керівникам колективів з питань розміщення виконавців при грі на різних інструментах, особливості тембрального забарвлення, кількісного та якісного складу, про диригентські жести та інше.
 
Розкрив ситуацію колективного музикування в навчальних закладах тих міст України, де відбулися його авторські концерти та поділився своїми враженнями.
 
Пан Андрій продемонстрував слухачам семінару відеозаписи виступів різних за складом колективів, ансамблів та оркестрів під його керівництвом. Слухали з захопленням! Отримали приємне враження…
 
Вдячні пані Марині та пану Андрію за корисний та цікавий семінар, за творче та професійне спілкування!