Post navigation

06 грудня 2023
 

ЗНАЙОМИМОСЯ З ДОСВІДОМ КОЛЕГ

 
    6 грудня 2023 року в режимі онлайн на платформі ZOOM відбулось семінарське заняття викладачів класу композиції та музично-теоретичних дисциплін мистецьких шкіл Харківщини за участі Катерини Палачової, викладачки Харківської дитячої музичної школи № 12 ім. К. І. Шульженко за темою: «Формування творчої свідомості юного композитора на початковому етапі навчання. Міжпредметні зв’язки на уроках класу композиції».
 

За словами відомого композитора і музичного педагога Валерія Подвали «композиція є важливим засобом розвитку творчих здібностей дитини, її мислення, музичного слуху, пам’яті, відчуття форми, чуття інструменту, ансамблевого чуття. В процесі навчання композиції учні зможуть отримати відомості з елементарної теорії музики, гармонії, поліфонії і форми, стилістики».
 
Під час семінарського заняття Катерина Палачова розповіла про свій творчий шлях, жанрову різноманітність композиторських напрацювань, музику до вистав Харківського театру ляльок. Вона поділилась із колегами успіхами своїх вихованців у численних конкурсах, публікаціями п’єс учнів у збірнику «Твори юних композиторів Харківщини», виданому Обласним навчально-методичним центром у 2023 році.
 
Пані Катерина розповіла про досвід роботи з початківцями щодо основ імпровізації як практичної дисципліни. Звернула увагу на важливість знань про музичні жанри, форми, стилі, сучасні техніки композиції, основи інструментознавства та інструментування, зацікавлення поліфонічною музикою (слухання та аналіз поліфонічних творів, ознайомлення з елементами основ поліфонії). Окремо виділила напрямок у педагогічній роботі: це вокальні жанри, що пов’язані з інтересом до поезії й відчуттям слова, поетичними творами.
 
Робота Катерини Палачової охоплює величезне коло міжпредметних зв’язків у класі композиції, обумовлених індивідуальним підходом. Музичні зв’язки містять володіння музичним інструментом, основами поліфонії та гармонії, інструментознавством тощо. Поза музичними зв’язками на уроках композиції є література, історія мистецтва, комп’ютерні технології.
 
Слухачі висловили вдячність пані Катерині за чудову творчу зустріч, корисну, цікаву презентацію, нотні приклади, відеофрагменти виконання учнями власних творів у різних формах і жанрах, побажали подальших педагогічних успіхів та творчого натхнення.