Post navigation

01 березня 2024
 

ДІЛИМОСЯ НАПРАЦЬОВАНИМ ДОСВІДОМ
З КОЛЕГАМИ ІНШИХ ОБЛАСТЕЙ

 
27 та 28 лютого викладачі Харківських мистецьких закладів: Любов Тарасова, викладачка дитячої музичної школи №9 ім. В. І. Сокальського та Харківського фахового вищого коледжу мистецтв, Жанна Борисевич, методист ОНМЦ і викладачка дитячої музичної школи №10, Людмила Конєва та Поліна Зоріна, викладачки дитячої музичної школи №13 ім. М. Т. Коляди, за запрошенням, взяли участь, як доповідачі, в семінарі викладачів музично-теоретичних дисциплін мистецьких шкіл, що проводив Хмельницький Обласний науково-методичний центр культури і мистецтва за темою: «Методологічні засади викладання музично-теоретичних дисциплін в сучасній мистецькій школі».

 
В семінарі, взяли участь 47 викладачів мистецьких шкіл м. Хмельницька та Хмельницької області. Під час проведення заходу були розглянуті актуальні проблеми навчально-методичної роботи, форми і методи проведення уроків елементарного і базового підрівнів мистецьких шкіл.
 
Любов Тарасова в своїй доповіді звернула увагу на практичне застосування навичок підбору супроводу до естрадно-джазових мелодій, синтез набутих теоретичних та практичних знань. Викладачка продемонструвала відеофрагменти заняття із засвоєнням фігурацій акордів, підбору учнями акомпанементу до музичного диктанту. Пані Любов також висвітлила сучасні інтерактивні підходи до викладання дисципліни сольфеджіо з використанням навчальних платформ thinglink, learnings apps.
 
Жанна Борисевич присвятила свій виступ аспектам підготовки до уроку з музичної літератури за темою «Фольклор корінних народів Північної та Південної Америки». Слухачі семінару познайомились з оновленим навчальним демонстраційним матеріалом і авторським лото Жанни Борисевич «Музичні інструменти індіанців Північної та Південної Америки».
 
Людмила Конєва виступила з доповіддю і презентацією за темою: «Музика як засіб мобілізації функціональних можливостей організму дитини з особливими освітніми потребами в мистецькій школі». Вона підкреслила, що саме розвиток емоційності та музичного слуху надають змогу таким дітям в доступній формі висловлювати позитивні почуття, активізувати моторику та мовну діяльність.
 
Доповідь Поліни Зоріної була присвячена багаторічній історії та сучасному життю музичного відділення для дітей з вадами зору ДМШ №13 ім. М. Т. Коляди, досвіду викладання викладачами школи предметів теоретичного циклу для учнів, які мають особливі освітні потреби. Вихованці провідних викладачів школи успішно розвивають власні творчі навички і здібності, стають лауреатами численних конкурсів, фестивалів та олімпіад, навчаються у вищих та передвищих мистецьких навчальних закладах.
 
Дякуємо Хмельницькому обласному науково-методичному центру культури і мистецтва та, зокрема, завідувачу методичним відділом мистецької освіти та підвищення кваліфікації центру Тетяні Совинській, за надану можливість поділитися досвідом роботи з колегами-теоретиками.