Post navigation

ДІЛИМОСЯ НАПРАЦЬОВАНИМ ДОСВІДОМ З КОЛЕГАМИ ІНШИХ ОБЛАСТЕЙ

01 березня 2024
 

ДІЛИМОСЯ НАПРАЦЬОВАНИМ ДОСВІДОМ
З КОЛЕГАМИ ІНШИХ ОБЛАСТЕЙ

 
27 і 28 лютого 2024 р. Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтва було проведено семінар для викладачів музично-теоретичних дисциплін мистецьких шкіл за темою: «Методологічні засади викладання музично-теоретичних дисциплін в сучасній мистецькій школі».
 
На семінарі, який організував методичний відділ мистецької освіти та підвищення кваліфікації ХОНМЦКіМ, були присутні 47 слухачів. Під час проведення заходу розглянуто актуальні проблеми навчально-методичної роботи, форми і методи проведення уроків на елементарному і базовому підрівнях мистецької освіти. За запрошенням завідувачки методичного відділу мистецької освіти та підвищення кваліфікації ХОНМЦКіМ Тетяни Совинської, в семінарі взяли участь харківські колеги: викладачка дитячої музичної школи №9 ім. В. І. Сокальського і Харківського фахового коледжу мистецтв Любов Тарасова, методист ОНМЦ і викладачка дитячої музичної школи №10 Жанна Борисевич, викладачка дитячої музичної школи №13 ім. М. Т. Коляди Людмила Конєва і заступник директора, викладачка дитячої музичної школи №13 ім. М. Т. Коляди Поліна Зоріна.
 
Любов Тарасова у своїй доповіді звернула увагу на практичне застосування навичок підбору супроводу до естрадно-джазових мелодій, синтезу набутих теоретичних та практичних знань. Доповідачка підкреслила, що опанування джазової цифровки тісно повʼязано із знанням учнями літерової системи та базується на ній. Викладачкою продемонстровано відеофрагменти заняття із засвоєнням фігурації акордів, підбору учнями акомпанементу до музичного диктанту. Форми роботи, що демонструються на уроці можна використовувати у змішаній та дистанційній формах навчання. Наскрізною лінією уроку є підбір естрадно-джазового репертуару для всіх форм роботи. Л. Тарасовою висвітлено сучасні інтерактивні підходи до викладання дисципліни сольфеджіо: навчальні платформи thinglink, learnings apps.
 
Жанна Борисевич присвятила свій виступ аспектам підготовки до уроку з музичної літератури за темою «Фольклор корінних народів Північної та Південної Америки». Метою цього уроку є: розвиток пізнавального інтересу та поваги до національних витоків автохтонних народів, засвоєння учнями знань про музичний фольклор корінного населення Північної та Південної Америки, знайомство з відомими виконавцями етнічної музики. Слухачі семінару познайомились оновленим навчальним демонстраційним матеріалом і авторським лото Жанни Борисевич «Музичні інструменти індіанців Північної та Південної Америки».
 
Людмила Конєва виступила з доповіддю і презентацією за темою: «Музика як засіб мобілізації функціональних можливостей організму дитини з особливими освітніми потребами в мистецькій школі».
 
Доповідь Поліни Зоріної була присвячена багаторічній історії та сучасному житті Музичного відділення для дітей з вадами зору ДМШ №13 ім. М. Т. Коляди, досвід навчання предметів теоретичного циклу з учнями, що мають особливі освітні потреби. Вихованці провідних викладачів дитячої музичної школи №13 успішно розвивають творчі навички і здібності, є лауреатами численних конкурсів, фестивалів і олімпіад. навчаються у вищих та передвищих мистецьких навчальних закладах.
 
Дякуємо Хмельницькому обласному науково-методичному центру культури і мистецтва за можливість обмінятися досвідом роботи з колегами-теоретиками.