Post navigation

18 квітня 2024
 

ЗНАЙОМИМОСЯ З ДОСВІДОМ КОЛЕГ

 
    17 квітня 2024 року в режимі онлайн на платформі ZOOM відбулось семінарське заняття викладачів вокально-хорових дисциплін мистецьких шкіл Харківської області та м. Харкова за участі кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри музикознавства та хорового мистецтва Львівського національного університету імені Івана Франка, керівника заслуженої хорової капели України «Боян» імені Євгена Вахняка, хормейстера Львівського мистецького центру «Веселі черевички» Василя Чучмана.

 
Темою зустрічі з хормейстерами мистецьких шкіл Харківщини було обрано питання формування і розвитку вокально-хорових навичок у дитячому хорі, тому що навчання дітей хоровому співу є одним з важливих і значущих завдань музичного розвитку. В своєму виступі пан Василь розглянув питання: початку роботи над вокально-хоровими навичками; співочої постави та дихання, розспівування; вокально-інтонаційної основи хорового ансамблю; дикції як елементу хорової звучності; розглянув принципи формування хорового репертуару.
 
Пан Василь обговорив зі слухачами широке коло питань від знайомства з учнями (індивідуальний підхід, мотиваційні фактори, інтереси та вподобання дитини, її темперамент, ступінь загального розвитку), виявлення слухових і вокальних даних дитини, завдання для хористів, комплекс підготовчих до співу вправ, властивості голосних звуків дой заповідей хормейстера.
 
Яскравим завершенням семінару стала пісня «Явір і яворина» Д. Павличка і О. Білаша в чудовому виконанні хору «Евфонія» студентів кафедри музикознавства та хорового мистецтва ЛНУ імені Івана Франка під орудою В. Чучмана. Наприкінці зустрічі з талановитим диригентом-хормейстером і педагогом викладачі шкіл обмінялись власним досвідом роботи в надскладних умовах сьогодення. Слухачі семінару побажали Василю Чучману нових здобутків, миру, наснаги та натхнення.