Post navigation

03 травня 2024
 

ІІ Всеукраїнський конкурс цимбалістів імені Олени Костенко.

 

    З 23 по 25 квітня 2024 року пройшов  ІІ-й Всеукраїнський конкурс цимбалістів імені Олени Костенко. Всі конкурсні заходи відбувались в онлайн режимі.
 
Засновники Конкурсу: Міністерство культури та інформаційної політики України, Харківський національний університет мистецтв імені І.П. Котляревського, БО «Благодійний фонд «Мистецький альянс».
 
Організатори Конкурсу: Кафедра народних інструментів України Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, Харківський музичний фаховий коледж ім Б.М. Лятошинського.
 
За підтримки: Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів.
Конкурс проходив у два тури, у двох номінаціях «Соліст», «Ансамбль» та семи вікових категоріях.
 

У насиченому режимі в межах конкурсу  були проведені творчі заходи для цимбалістів: учнів мистецьких шкіл, викладачів, студентів коледжів, вишів  та всіх бажаючих.
 
 

23 квітня 2024 року відбулосяКонцерт-відкриття конкурсу. До учасників з привітальними словами звернувся Анатолій Гайденко, голова журі. Ольга Юрченко, яка навчалася у Олени Опанасівни,  з теплом згадала та розповіла про свого любимого Вчителя, засновника цимбальної школи Харківщині. Пані Оля підкреслила, що саме цей конкурс був її мрією… Від родини Костенків, слова вдячності висловив, син Олени Костенко Олександр. З музичними привітаннями звернулися до всіх присутніх члени журі конкурсу: Ігор Брухаль /Тернопіль/, Андрій Войчук /Київ/, Михайло Захарія /Кошице, Словаччина/, Михайло Кужба /Харків/.
 

24 квітня 2024 року в межах конкурсу на платформі zoom були проведені два цікавих, професійних  майстер – класи. Михайло Захарія /Кошице, Словаччина/ за темою «Музика бароко в системі цимбального виконавства Словаччини: технологія та інтерпретація. Другим виступив Сергій Мостовий /Рівне, Україна/ за темою «Перекладення та аранжування в цимбальному репертуарі: особисті рецепти укладача збірок.
 

Подією стали презентації нотних збірок двох Харківських виконавиць – цимбалісток.
 

Для учнів мистецьких шкіл Ольга Юрченко зі свого досвіду роботи з ансамблем уклала збірку «Бешкетниці». Дуже зворушливо було бачити фото та слухати відеозаписи творів у їх виконанні, що були надані з архіву. 
 

Для студентів коледжів презентувала авторка Вероніка Івоніна збірку «Відчуття сьогодення». Два твори, що увійшли до збірки, вона представила у своєму  виконанні. Слухачі зацікавилися новими творами… Радіємо нашій молодій виконавиці та авторці!  
 

25 квітня 2024 року для учасників конкурсу з мистецьких шкіл та всіх бажаючих з позивом «Я люблю цимбали!» було проведено ZOOM CIMBO – CHILDREN PARTY. В онлайн режимі, була створена казка, яку провела талановита Ольга Юрченко, із захопленням у сучасному, цікавому, творчому проєкті  взяли участь учні з Харкова, Івано-Франківська, Рівного, Слобожанського та іншого. Такий формат проведення конкурсу надихає та заохочує до участі. 
Дякуємо за організацію та проведення всіх заходів  конкурсу Ольгу Юрченко та Михайла Кужбу, директора конкурсу!
 

Спеціальні премії від Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів

 
 

Спеціальна премія «Надія» наймолодший учасник

Юхимюк Олександр
 

https://youtu.be/nO9hZnEorKg

 

Спеціальна премія «Виконання авторського твору»

Винокуров Павло
 
https://youtu.be/_6qV3XO3NXA?si=O2k9z7GSbxWtpdEk
 

Спеціальна премія «За креативність»

Прокопів Захар, Прокопів Любомир
 
https://youtu.be/v7TPU9AYWpk?feature=shared
 

Спеціальна премія “Краще виконання кантиленного твору”

Груба Марія
 
https://youtu.be/nO-XjT2joGQ?si=22gliqF1flsUe1eK