Post navigation

31 серпня 2024
 

СЕРПНЕВИЙ ТИЖДЕНЬ 2024

 
    З 26 по 30 серпня на Харківщині відбулися традиційні організаційно-методичні семінари педагогічних працівників мистецьких шкіл «Серпневий тиждень». Як завжди, педагогічні працівники обговорювали досягнення минулого навчального року, знайомилися з планом роботи на 2024/2025 навчальний рік, представляли колегам власні напрацювання, знайомилися з досвідом колег з інших областей України.
 

 
Відкривали методичні зустрічі викладачі музично-теоретичних дисциплін і класу композиції. Під час проведення семінару методист-куратор Жанна БОРИСЕВИЧ разом з провідними викладачами харківських шкіл привітала з з 75-річчям викладача-методиста Харківської дитячої музичної школи № 1 імені Л. Бетховена Маргариту КОЧАРЯН. Ініціативна людина з високим рівнем професійної підготовки і творчим підходом до роботи і сучасних технологій педагогічної діяльності, Маргарита Кочарян зробила значний внесок у розвиток музичної педагогіки Харківщини. Вона є автором навчальних програм, навчально-методичних посібників з сольфеджіо та шумового оркестру, рецензентом, лектором курсів підвищення кваліфікації, обласних семінарів тощо.
 
Викладачі Ганна БУЧИНСЬКА, Пісочинської школи мистецтв «АРТ НОВА» та Лариса ПАКОШ, Височанської школи мистецтв поділилися з колегами напрацюваннями з питань організації освітнього процесу на уроках з музичної грамоти та практичного музикування в умовах сьогодення та створення особистого безоплатного Google сайту в мистецькій школі відповідно.
 
Наступна зустріч відбулася з викладачами хорового та сольного співу. До проведення семінару приєдналася куратор-методист Ніна ЛАГУТІНА. Викладачі познайомилися з досвідом роботи та творчістю композиторки, вчителя-методиста музичного мистецтва з міста Миколаєва, члена Національної всеукраїнської музичної спілки, лауреата премії ім. М. Аркаса, Анною ОЛЕЙНІКОВОЮ. Пані Анна авторка кількох нотних видань для дітей. Вона презентувала авторські збірки пісень для вокально-хорових колективів мистецьких шкіл.
 
 
27 серпня зустрічалися викладачі образотворчого мистецтва та хореографії. Методист-куратор Ірина ТОЛОЧКО познайомила колег образотворчого цеху з методичним посібником «Навчально-творчі завдання з формотворення та роботи в матеріалі» розробленим за ініціативи ОНМЦПК викладачами декоративно-прикладного мистецтва. Посібник містить приклади навчально-творчих завдань, виконаних учнями з образотворчого мистецтва .
 
Викладачі хореографії обговорили проєкт програми з навчальної дисципліни «Гімнастика» у хореографічному мистецтві, представлений старшою викладачкою Богодухівської школи мистецтв ім. В. Т. Борисова Ольгою ЛЮБОМСЬКОЮ.
 
 
28 серпня викладачі струнно-смичкових та духових інструментів і методист-куратор Ірина ДОБРОВОЛЬСЬКА-ВОЙНОРОВИЧ привітали колег з перемогою в Обласному огляді-конкурсі педагогічної майстерності педагогічних працівників мистецьких шкіл Харківщини. Переможці огляду-конкурсу Наталя ЖУЧЕНКО, Наталія КРАВЕЦЬКА, (ДМШ №7 і №9 ім.В.І.Сокальського), Марина РОЖКОВА, Рінат СУЯРГУЛОВ (ДШМ №3) познайомили учасників з власними напрацюваннями, продемонстрували збірки педагогічного репертуару з серії «Педагогічний репертуар мистецьких шкіл Слобожанщини», а саме: збірку творів харківського композитора Валентина Іванова «П’єси для скрипки та ансамблів скрипалів у супроводі фортепіано» з QR-кодами фонограм (Н.Жученко, Н.Кравецька) та збірку «Граємо ансамблі» – авторські п’єси для початківців класу віолончелі (Р.Суяргулов, М.Рожкова).
 
Викладач ДМШ №13 ім. М.Т.Коляди Олена ЄВГЕНЬЄВА зацікавила учасників, представивши перевидання збірника «Легкі п’єси для скрипки з супроводом фортепіано», що в 1954 році склав і обробив В. Стеценко – видатний український скрипаль і педагог, фундатор сучасної національної школи скрипкового мистецтва.
Викладачі – автори представлених збірок супроводили їх методичними коментарями і отримали схвальні відгуки колег.
 

Викладачі класу фортепіано та концертмейстери – куратор-методист Тетяна БАЦ – познайомилися з новою, третьою частиною збірки «Музична скарбничка», що склали викладачі ДМШ №9 ім.В.І.Сокальського Вікторія КУШНІРЕНКО та Наталія ТКАЧУК.
 
Дана збірка є логічним продовженням перших двох видань, до третьої частини увійшли різножанрові твори для концертного та домашнього музикування, зокрема джазового та естрадного напрямку.
 
Укладачі збірки стали переможцями Обласного огляду-конкурсу педагогічної майстерності педагогічних працівників мистецьких шкіл Харківщини 2024.
 
 
29 серпня зустрічалися викладачі театральних дисциплін та народних інструментів.
 
Викладачі театральних дисциплін – куратор-методист Вікторія КУЩЕВСЬКА – зосередили увагу на актуальних питаннях підбору репертуарних матеріалів українських авторів. Викладачі Лариса КОРНІЄНКО (ШСТСН), Марина КОСТРОМИЦЬКА (ДМШ № 5), Олена КОТОВА (хореографічна школа), Вікторія СЕРДЮЧЕНКО (ліцей мистецтв № 133) та Марина ХВОРОСТОВА (ДМШ № 9 ім.В.І.Сокальського) презентували твори українських авторів для дітей з метою популяризації українського поетичного, літературного мистецтва та надання методичної допомоги колегам-викладачам у підборі репертуару. Творчим та непересічним був кожен виступ, адже, навчання у театральних класах/відділеннях мистецьких шкіл – це багатовекторний процес, який вимагає від викладача постійного пошуку та індивідуального підходу до кожного учня.
 
Зустріч викладачів народних інструментів – куратор-методист Олена ГОНЧАРОВА – традиційно розпочалася з Концерту-привітання викладачів мистецьких шкіл «З любов’ю до музики». Учасники семінару познайомилися з навчально-методичною літературою, виданою ОНМЦПК, обговорили актуальні питання методичної роботи на наступний рік, зокрема з питань проведення ОНМЦПК Обласного огляду-конкурсу педагогічної майстерності, онлайн-концертів, створення методичних матеріалів з серії «Методична скарбничка мистецьких шкіл Слобожанщини» та «Педагогічний репертуар мистецьких шкіл Слобожанщини».
 
Серпневий тиждень 2024 року завершено. Не зважаючи на обставини, що склалися, продовжуємо працювати, долучати учнів до світу мистецтва, наближати ПЕРЕМОГУ в свій спосіб, в свої можливості. Сподіваємося, що наступний 24/25 навчальний рік буде сповненим натхненною працею, важливими подіями, цілеспрямованим проведенням підвищення кваліфікації педагогічних працівників, реалізацією творчих проєктів та планів.