Post navigation

Майстри бібліотечної справи підвищували кваліфікацію

Майстри бібліотечної справи підвищували кваліфікацію

 

   Більше тридцяти завідувачів міських бібліотек-філій публічних бібліотек м. Харкова та Харківської області з 9 по 13 лютого навчалися на короткотерміновому семінарі з підвищення кваліфікації за тематикою «Особливості організації обслуговування читачів міською бібліотекою-філією в сучасних умовах».  

 

Тиждень нових знань та вражень

 

   Навчально-тематичний план, розрахований на 72 години навчання, був заповнений лекційними заняттями, консультаціями, самостійною роботою слухачів. Крім того, вони мали можливість отримати методичні рекомендації з професійних питань, обмінятися досвідом, поспілкуватися.

 

   Враховуючи, що базою проведення занять стали кращі бібліотечні заклади обласного центру, завідувачі скористувалися чудовою нагодою познайомитися з їх діяльністю. Зокрема, колег приймали колективи Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки, Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г Короленка, міської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки ім. К.С. Станіславського та центральної міської бібліотеки ім. В.Г. Бєлінського ЦБС Дзержинського району м. Харкова.

 

   Організатори семінару – співробітники Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів – підготували до розгляду широкий тематичний спектр питань. Для проведення занять були запрошені досвідчені фахівці-практики, чиї імена добре відомі у професійних колах.

 

   Про основні аспекти правового регулювання діяльності бібліотечних закладів в Україні та законодавчого регулювання трудових відносин докладно йшлося у лекціях Леоніда Гапєєва, головного фахівця з правознавства ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського».

 

   Секретами ділового спілкування з урахуванням особливостей бібліотечних закладів зі слухачами поділилась директор НТБ ХНТУ «ХПІ» Лариса Семененко. Поради по організацію професійно-діяльнісного середовища бібліотеки та охорони праці вони отримали від доцента ХДАК Валерії Жукової. Про те, як проводити роботу по збереженню бібліотечних фондів, вела мову завідувач відділом комплектування фондів ХОУНБ Галина Студенікіна.

 

   Велика увага була приділена розгляду питань практичного спрямування: йшлося про досвід роботи харківських бібліотек у впровадженні нових підходів у наданні бібліотечних послуг мешканцям міста (про них розповіли Наталія Грачова, провідний методист науково-методичного відділу ХОУНБ та Ольга Кощеєва, зав. методичним відділом ЦМБ ім. В.Г. Бєлінського).

 

 Директор ХОУНБ Наталія Шостко познайомила  бібліотекарів Слобжанщини з напрацюваннями зарубіжних бібліотек у частині інноваційних послуг та такої специфічної діяльності, як обслуговування людей з вадами зору. Заступник директора ХОБД Роман Драган прочитав лекцію на тему «Пріоритетні напрямки бібліотечного обслуговування: нові реалії та перспективи».

 

  Планом занять були передбачені теми, що мали на меті поглибити знання слухачів курсів про творчість українських письменників та поетів. Викладач вищої категорії ХУК Олена Мельник познайомила з доробком письменників розстріляного відродження та майстрами красного слова, які представляють сучасну українську літературу. А завідувач довідково-бібліографічного відділу МСТМБ ім. К.С. Станіславського Тетяна Бахмет презентувала свою нову розробку – аудіо лекцію, присвячену 85-річниці з дня народження української поетеси Ліни Костенко.
Був проведений круглий стіл «Культурна політика на сучасному етапі». Відбувся захист рефератів, у процесі якого кожен слухач курсів мав нагоду виступити перед колегами, щоб донести основні тези опрацьованої теми та свої погляди на ту чи іншу професійну проблему.

 

Знайомство з азами журналістики

 

   До плану роботи семінару з підвищення кваліфікації цього разу було внесено декілька тем, які певною мірою наблизили учасників заняття до журналістської справи. Впродовж дня вони знайомилися з організаційними формами взаємодії бібліотек із засобами масової інформації, з’ясовували складові прес-пакету, опановували рекомендації зі складання прес-релізу, розглядали особливості жанрів журналістики, які застосовуються у бібліотечній справі.

 

   Показово, що розбиратися у журналістських премудрощах допомагали їх колеги з Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка. Саме тут за грантової  підтримки програми «Бібліоміст» IREX/Україна успішно реалізовано навчально-інноваційний проект «Школа бібліотечного журналіста», що у 2013 році ініціювала заступник директора з наукової роботи Людмила Глазунова.

 

  Її багаторічний досвід викладацької діяльності у Харківській державній академії культури сприяв у пошуку затребуваної ніші для професійної спільноти бібліотекарів. Створений курс має на меті дати слухачам основи взаємодії зі ЗМІ у рамках піару, маркетингу, вивчення читацьких запитів. При цьому його спрямованість досить амбітна – навчити писати та думати, як журналіст.

 

   «За цей час майже двісті фахівців пройшли нашу школу, – розповіла Людмила Володимирівна. –  Заняття сприяють професійному розвитку бібліотекарів, закладають підґрунтя до творчої самореалізації. Отримуючи нові знання та практичні навички,  вони більш результативно працюють над створенням позитивного іміджу бібліотек як безкоштовних загальнодоступних центрів доступу до інформації, кваліфіковано заявляють про свої заклади членам місцевої громади».

 

    До пропозиції ОНМЦПК щодо проведення занять організатори школи бібліотечного журналіста віднеслись зацікавлено і зробили все, щоб надати максимум інформації. Інтерактивна форма занять, запропоновані практичні завдання, а під кінець ще й маленький творчий конкурс, – усе це викликало зацікавленість слухачів. За їх одностайною оцінкою, отримані знання сприятимуть появі певної системи у розділі роботи, яка сьогодні потребує більшої уваги.

 

  До речі, завідувач бібліотекою-філією №22 ЦБС Комінтернівського району Людмила Просяник півроку тому закінчила названу школу. «Тепер я маю змогу більш впевнено і кваліфіковано робити свою справу, – підкреслила вона. – Стало набагато простіше написати інформацію на сайт або у бібліотечний блог, провести фотозйомку, надати матеріал до регіональних мас-медіа. Наразі з колегами виношуємо план про створення електронної газети. Всім цим я завдячую школі бібліотечного журналіста».

 

«Було цікаво і корисно…»

 

   Рівень організації та проведення підвищення кваліфікації отримали позитивну оцінку всіх учасників. Незважаючи на різний стаж роботи  по спеціальності, кожен мав нагоду долучитися до нових надбань у бібліотечній справі, знайти відповіді на свої питання, а відтак піднятися на новий щабель у своєму професійному зростанні.

 

   «Курси вдалися дуже цікавими та корисними, – поділилася враженнями зав. бібліотекою ім. Маяковського Київської ЦБС м. Харкова Світлана Горда. – Розгляд широкого спектру теоретичних питань був вдало поєднаний з показом практичного досвіду. Побачене та почуте спонукає нас до дій. Так, я вирішила продовжити знайомство з бібліотечною журналістикою і обов’язково запишусь на чергові заняття, які запропоновані нам організаторами проекту».

 

   Завідувач Балаклійської міської філії №2 Лілія Пономаренко лише розпочинає свою бібліотечку кар’єру. За перші два роки роботи після вузу накопичилось багато питань, тож участь у семінарі вона використала з максимальною користю. «Я отримала тут суттєвий об’єм інформації, якої мені, як молодому фахівцю, бракувало. Знайомство з напрацюваннями колег дає мені поштовх до впровадження нових більш ефективних методів у практичній роботі, що, безумовно, дасть віддачу».

 

   Гуру бібліотечної справи завідувач бібліотеки-філії №15 Орджонікідзевскої ЦБС м. Харкова Клавдія Пікінер, яка працює у цій сфері з 1967 року, також задоволена почутим. «Навчаючись, ми мали змогу оцінити себе та свої напрацювання у порівнянні із досягненнями колег з інших бібліотечних закладів, побачити, як впроваджуються на місцях нові підходи, – поділилася вона своїми враженнями. – А ще ми багато спілкувалися між собою, що взаємозбагачує і надає наснаги».

 

   Методист ОНМЦПК Ольга Олійник схвально відгукнулась про слухачів. «Дуже зацікавлена активна аудиторія, з якою було приємно працювати, – зазначила вона. –  Усі завдання, які ми стали перед собою, організовуючи семінар, успішно виконані. Кращий досвід у бібліотечній справі та інноваційні підходи, які використовуються на даний час харківськими фахівцями, стали надбанням широкого загалу».

 

Раїса КРАВЧЕНКО