Post navigation

Фортепіанний фестиваль-конкурс

23 лютого 2015

У Харкові започатковано

унікальний фортепіанний конкурс

 

Черни-min   Завершився обласний фортепіанний фестиваль-конкурс «Карл Черні. Не тільки етюди…», який зібрав декілька сотень юних піаністів різного віку і мав великий культурний резонанс на Слобожанщині. Нагородження переможців та гала-концерт було проведено у великій залі Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського у день народження видатного композитора.

 

   Завершився обласний фортепіанний фестиваль-конкурс «Карл Черні. Не тільки етюди…», який зібрав декілька сотень юних піаністів різного віку і мав великий культурний резонанс на Слобожанщині. Нагородження переможців та гала-концерт було проведено у великій залі Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського у день народження видатного композитора.

 

Масштабний проект та його організатори

 

   Ім ‘я  австрійського композитора Карла Черні знайоме кожному піаністу – від початківця до зрілого майстра-віртуоза. Проте, його творчість багато в чому залишається закритою непрочитаною книжкою. Відкрити її окремі сторінки для широкого загалу поставили за мету організатори конкурсу — Харківський національний університет мистецтв ім. І.П. Котляревського, Обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів та благодійний фонд «Харківські асамблеї», які провели його за сприяння Міністерства культури Україні, Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації . Автор ідеї – Катерина Підпорінова, кандидат мистецтвознавства, викладач ХНУМ ім. І.П. Котляревського.

 

   Спрямування заходу – розвиток технічних навичок та виконавської майстерності учнів класу фортепіано, активізація творчої роботи викладачів, узагальнення передового педагогічного досвіду.

 

   У конкурсі одночасно брали участь представники усіх ланок мистецької освіти Харкова і Харківської області. Переважна частина – це учні шкіл естетичного виховання. Крім того змагалися юні піаністи з Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату, їх старші ровесники з Харківського музичного училища ім. Б.М. Лятошинського і навіть студенти Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського.

 

   За умовами фестивалю-конкурсу було проведено два тури, перший (відбірковий) проходив безпосередньо у мистецьких навчальних закладах. Другий, до якого увійшли переможці шкільного туру, були запрошені до університету.

 

  Конкурсне журі очолила ректор університету, народна артистка України, завідувачка кафедри спеціального фортепіано, кандидат мистецтвознавства, професор Тетяна Вєркіна. До складу журі увійшли відомі фахівці-піаністи Наталія Горецька, проректор, професор кафедри спеціального фортепіано,  Ольга Фекете, доцент кафедри спеціального фортепіано ХНУМ ім.І.П.Котляревського та Світлана Захарова, зав. фортепіанним відділом ХССМШі.

 

   Згадуючи конкурсні дні Наталія Горецька зазначила, що виступи учнів шкіл естетичного виховання справили гарні враження. «Конкурсанти грали дуже музично, з повною віддачею, якісно представляючи свої навчальні заклади. Можу з впевненістю сказати, що на Харківщині клас фортепіано прогресує завдяки гідному рівню педагогічної майстерності викладачів. Особливо вразила кількість учасників, так лише школи естетичного виховання представили на заключний тур майже 160 учнів».

 

   Директор методичного центру, заслужений працівник культури Україні Тамара Самоварова  також поділилася своїми спостереженнями. “Конкурс виявив певні позитивні тенденції, – наголосила вона. – По-перше, серед учасників багато представників молодшої вікової групи – 7-10 – річних дітей. Це свідчення зростання зацікавленості батьків у наданні дітям початкової естетичної освіти. А по-друге, можу констатувати, що за останнє десятиріччя практично стерлася різниця  між якістю підготовки учнів харківських шкіл і шкіл, що знаходяться у сільських районах області. І це також гарний знак».

 

IMG_5269  У колективах навчальних закладів ідею конкурсу сприйняли дуже схвально. «Конкурс по праву можна вважати унікальним, – зауважила викладач ліцею мистецтв № 133 Інна Решетова (її учениця 14-річна Катерина Курилко стала лауреатом першої премії у старшій віковій групі). – Ми отримали велике задоволення, змагаючись у мистецтві виконання етюдів у стінах відомого вузу. Нас радо зустрічали, надали дітям можливість грати на прекрасних інструментах, атмосфера була дуже приємною і комфортною для учасників. Стимулюючим фактором для представників шкіл естетичного виховання була участь конкурсантів з музичної десятирічки та училища. Хочу виказати думку своїх колег-викладачів: такий конкурс має право на майбутнє».

 

Фантастична музична подія

 

  Переможці обласного конкурсу були удостоєні честі отримати свої заслужені нагороди – дипломи лауреатів – на гала-концерті фестивалю-конкурсу. Церемонію нагородження провела Тетяна Вєркіна.

 

  «Рада бачити та привітати у цій залі таку велику кількість учасників, педагогів, батьків, – звернулась до присутніх Тетяна Борисівна. – Ми з вами найщасливіші люди, бо займаємося улюбленою справою. Сподіваюсь, що серед наших молодих музикантів росте прекрасна зміна, перших ластівок якої ми сьогодні вшановуємо. Їх перемоги – підтвердження прекрасного майбутнього України». Вона подякувала батькам юних піаністів за розуміння значення класичної музики у розвитку дітей та виказала слова подяки колегам-викладачам за їх результативну працю.

 

   А далі розпочався концерт, до програми якого увійшли виступи лауреатів конкурсу, що зайняли перші місця у різних вікових категоріях. Юні музиканти натхненно виконали етюди Карла Черні зі своєї конкурсної програми. Різні за складністю і характером ці твори для багатьох слухачів, можливо, вперше перестали бути просто вправами для відпрацювання певних видів техніки гри. Вони сприймалися як такі, що несуть смислове навантаження, наповнені художнім змістом.

 

IMG_5276  Справжнім подарунком для слухачів стало прем’єрне виконання у Харкові маловідомих та рідко виконуваних творів композитора у виконанні переможців обласного конкурсу, що представляли університет мистецтв. Зокрема, «Ноктюрн» мі-мажор прозвучав у виконанні Ганни Топалової, а «Пісня без слів» та «Салонний етюд» до-мажор №1 – у виконанні Дар’ї Вінніченко, студенток університету. Два етюди опус 299 №7 та опус 740 №50 блискуче виконала асистент-стажер університету Дар’я Дашутіна.

 

   На завершення програми прозвучав твір Карла Черні, який жодного разу не виконувався в Україні. Завдяки конкурсу його організаторам вдалося відшукати ноти і вони представили увазі публіки всеукраїнську прем’єру – першу частину концерту Карла Черні для фортепіано в чотири руки з оркестром. Її виконали лауреати міжнародного конкурсу студентський оркестр ХНУМ ім. І.П. Котляревського (диригент – Ірина Вербицька) та гості проекту, лауреати міжнародних конкурсів піаністи Марія Бондаренко та Денис Кашуба.

 

  Концерт супроводжувався змістовною пізнавальною інформацією про життя та діяльність Карла Черні, його великих учителів та чисельних учнів. Така своєрідна музична подорож по творчості геніального композитора, педагога та музиканта прийшлася до вподоби кожному, хто став учасником цієї непересічної мистецької події.

 

  Усі, хто у цей вечір сідав за рояль, отримали пам’ятні подарунки від благодійного фонду «Харківські асамблеї», які вручила його директор, один з ініціаторів проведення фестивалю-конкурсу Ірина Сухленко.

 

Раїса Кравченко