Post navigation

Конкурс зі знаком “плюс”

14 березня 2016 року

Творче змагання баяністів та акордеоністів

 

3749   Цього року обласний конкурс юних виконавців на народних інструментах (баян, акордеон), який раз на два роки проводить на Харківщині обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів за підтримки Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації , став важливою подією для музикантів цієї спеціальності, продемонстрував достатньо високий рівень виконавської майстерності учнів шкіл естетичного виховання і зібрав значну кількість юних поціновувачів цих прекрасних музичних інструментів.

 

ВДАЛИЙ ПОЧАТОК

 

   65 учнів класу баяна, акордеона трьох вікових категорій від 7 до 16 років, які представляли дитячі спеціалізовані мистецькі навчальні заклади Харкова та області, взяли участь у обласному конкурсі, що відбувся 11 березня у приміщенні дитячої музичної школи №5 ім.М.А.Римського-Корсакова.

 

   «Символічно, що цей творчий захід став першим у цьогорічному календарі традиційного святкування Дня українського баяна та акордеона, що проводить Національна всеукраїнська музична спілка, асоціація баяністів-акордеоністів України, Національна спілка композиторів України, – зазначив голова журі конкурсу – заслужений діяч мистецтв України, завідувач кафедрою народних інструментів ХНУМ ім. І.П. Котляревського, професор Ігор Снєдков. – З 20 березня по всій Україні розпочнуться концерти, творчі зустрічі, марафони. У стінах нашого вишу також відбудуться великі концерти баяністів та акордеоністів. Дуже приємно що саме школи естетичного виховання розпочинають це свято музики».

 

   До складу журі конкурсу також увійшли відомі діячі мистецтв, викладачі вищих мистецьких навчальних закладів І – ІV рівнів акредитації міста Харкова: викладачі-методисти Харківського музичного училища ім. Лятошинського – Євгеній Леонідович Ващенко та Олександр Іванович Харченко – знані музиканти та педагоги».

 

   За традицією роль ведучих конкурсу була представлена студентами музичного училища (саме студенти відділу музично-теоретичних дисциплін щоразу долучаються до цього, отримуючи досвід). На цей раз таке приємне запрошення отримали Павло Поляков та Анна Фунерова.

 

   Розпочався конкурс виступом представників молодшої вікової (7-10 років). Першим на сцену вийшов Михайло Алейніков, який представляв ДМШ №5 ім. Римського-Корсакова.

 

   Майстерність 10-річного Михайла, який четвертий рік навчається у класі педагога Віктора Майстренка, була оцінена найвищою нагородою – гран-прі.

 

   Секрети успіху, на думку самого переможця, прості: крім здібностей та любові до музики, обраного інструменту необхідні старання, добра фізична підготовка та щоденна робота над вдосконаленням своїх умінь та навичок. До речі, крім баяна хлопець опановує гру на фортепіано і також має непогані досягнення, навчається театральному мистецтву.

 

БАЯНОМ ТА АКОРДЕОНОМ ЗАХОПЛЮЮТЬСЯ І СЕЛАХ, І В МІСТАХ

 

   За результатами конкурсу 37 учнів визнано його переможцями. Виступи учасників оцінювалися за 12-ти бальною системою. Крім гран-прі, присуджувалося звання лауреатів І, ІІ та ІІІ ступенів та дипломантів у кожній віковій групі. Цікаво, що 16 переможців представляли школи естетичного виховання районних міст та селищ Слобожанщини.

 

   Одна з них – учениця 4-го класу Куп’янської ДМШ №1 Діана Пономарьова (викладач Анатолій Кухарський). Заслужений титул лауреата ІІ ступеню у середній віковій категорії (11-13 років) Діана виборола завдяки натхненній майстерній грі. Хоча для неї це був перший досвід участі у конкурсах, дівчинка змогла впевнено заявити про себе.

   «Цей виступ приємно відрізняється від інших, – зазначив член журі Євгеній Ващенко. – Юна виконавиця підкуповує своєю щирістю, у неї є особливий вогник. Ми раді бачити на конкурсі учнів, які не просто вправно грають, а живуть музикою та прагнуть донести її до слухача. Багато здібних дітей, як ніколи широке коло учасників – такі, на мою думку, ознаки цьогорічного конкурсу виконавців на баяні та акордеоні».

 

   Спілкуючись, Діана Пономарьова розповіла, що акордеоністом був її прадід Олексій Степанович Дяченко. Захоплення музикою прийшло до нього після повернення з фронту у далекому 1945 році. Закінчив музичне училище, навчав дітей, прагнув, щоб хтось із членів сім’ї продовжив його справу. Після двох років навчання у класі фортепіано Діана вибрала акордеон і не жалкує, сумлінно навчається, мріє про кар’єру музиканта.

 

   Викладач ДШМ №3 Віталій Савченко, який шість років займається педагогічною діяльністю, прийшов на конкурс з двома найкращими учнями: 13-річним Данилом Лазарєвим та 10-річним Георгієм Нікішиним. Дуже задоволений і гордий своїми вихованцями, які добре проявили себе на обласному конкурсі. Данило Лазарєв став лауреатом 1 ступеню у середній віковій групі. Талановитий учень, націлений на серйозну роботу, вже має низку перемог на конкурсах різних рівнів, отримує стипендію «Обдарованість» Харківського міського голови, двічі грав на звітному концерті шкіл естетичного виховання м. Харкова за підсумками навчального року.

 

   «Для всіх, хто працює і навчається у класі баяну та акордеону, це найпрестижніший конкурс, статус якого, на наше глибоке переконання, фактично вищий, ніж всеукраїнських та міжнародних конкурсів, тим більше, що проходить він лише раз у два роки. Дуже серйозно готувалися, провели відбірковий тур у школі та рекомендували переможців для виступу на цій сцені», – зазначив Віталій Олександрович.

 

   А ще він розповів про приємні зустрічі та своєрідне єднання різних поколінь викладачів. Так його вчитель нині директор Богодухівської ДМШ ім. В.Т. Борисова Микола Олексійович Павленко також приїхав на конкурс зі своїм учнем Дмитром Доценком, який став лауреатом ІІ ступеню у середній віковій групі. Серед членів журі – два педагоги, у яких Віталій Савченко навчався як студент музичного училища. Сподівається, що у майбутньому його теперішні учні продовжать благородну справу залучення дітей до музичного мистецтва.

 

   Слід зазначити, що певна кількість учасників обласного конкурсу приходить на нього не вперше. Так Михайло та Ніка Безвесільні з ДШМ №6 (викладач Юрій Дяченко) пробували тут свої сили два роки тому. «Мій минулий виступ був не зовсім вдалим, – згадує Михайло. – Ще тоді я вирішив, що зіграю на конкурсі ще раз і обов’язково отримаю перемогу». Хлопець багато працював і, за оцінкою педагога, цього разу гідно заявив про себе, добре виконав підготовлену програму. Як нагорода – звання лауреата Ш ступеня, що стало першою вагомою відзнакою для цілеспрямовано учня.

 

   Є серед учасників цього конкурсу мистецькі школи, які відзначились особливою активністю. Так, клас баяна та акордеона ДШМ №4 ім. М.Д. Леонтовича на ньому представляли шестеро учнів. У списку переможців -троє з них, вони навчаються у викладача Ірини Мачинської, яка має педагогічний стаж більше 20 років. Це Алексєєв Тимур, лауреат ІІ ступеню та Фрас Олег, лауреат ІІІ ступеню (молодша вікова група) та дипломант конкурсу Іван Брусов (середня вікова група).

 

КОНКУРС ЗІ ЗНАКОМ ПЛЮС

 

   До речі, шкільні педагоги дуже схвально відгукнулися про вимоги до конкурсантів. «Включення до програми класичної музики у перекладі для баяну та акордеону, а також оригінальних творів, написаних для цих інструментів – це вдале поєднання, правильний підхід, що робить програму різнобічною і стимулює учнів до вивчення і академічного репертуару, і оригінального», – зазначив, зокрема, Юрій Дяченко, викладач ДШМ №6.

 

   Методист ОНМЦ ПК Олена Гончарова наголосила, що обговорюючи ці вимоги, організатори, перш за все, виходили із загальної методичної теми, що була обрана цього навчального року, а саме «Академізм як школа — звернення до стійких, усталених норм та канонів».

 

   Крім того, Олена Миколаївна зазначила: «Для мене, як для методиста, який брав участь в підготовці конкурсу, показовим є той факт, що у всіх вікових категоріях продемонстровано досить високий рівень виконавської майстерності учнів, що, власне, дає змогу стверджувати, що конкурс відбувся, бо є предмет для обговорення».

 

   У відгуках про конкурс від багатьох педагогів можна було почути наступне: «Позитивні емоції, багато спілкування між викладачами, знайомство з педагогічними напрацюваннями колег – усе це великий бонус, який ми отримуємо у процесі конкурсних змагань наших учнів на обласному конкурсі. А його організаційна складова заслуговує самої високої оцінки».

 

   Підводячи підсумки, голова журі Ігор Снєдков зауважив: «Дуже гарні враження від рівня підготовки учнів та педагогічної майстерності викладачів. Ми побачили багато виступів, що гідні відзнаки. На жаль, ми не можемо нагородити всіх конкурсантів, намагалися обирати кращих з кращих, що було справою не з легких».

 

   Особисто я був приємно вражений, що на Харківщині так багато дітей опановує баян та акордеон. Це додає впевненості у тому що у цих інструментів є майбутнє. Дуже сподіваюсь, що наші школи естетичного виховання будуть і надалі розвиватися, успішно займаючись початковою мистецькою освітою підростаючого покоління…».

 

   Нагородження переможців і концерт лауреатів першого ступеня у відповідності до плану роботи центру відбудеться під час роботи науково-практичної педагогічної конференції для викладачів класу баяна та акордеона «Творчий підхід до навчання спеціальним дисциплінам у школах естетичного виховання – основа мистецької освіти сфери культури», що запланована на 23 березня поточного року, місцем її проведення обрана Харківська дитяча школа мистецтв №4 ім. М.Д. Леонтовича.