Post navigation

Цикл концертів народних інструментів розпочато

07 листопада 2016

 

img_5479   6 листопада стартував новий проект обласного центру “Звучать народні інструменти”. Учні і викладачі шкіл естетичного виховання області і міста Харкова з любов’ю і шаною розповіли музикою про найулюбленіший інструмент країни — БАНДУРУ.

 

  Бандура належить до найстародавніших інструментів українського народу. Саме від наших предків отримали ми у спадок неповторний музичний інструмент.

 

  Ще на зламі XVII – XVIII ст. існували музичні школи з викладанням бандурної гри. У витоків професійного бандурного мистецтва на Харківщині стояв видатний діяч вітчизняної культури, один з перших професійних бандуристів України Гнат Мартинович Хоткевич.

 

  Сьогодні на Харківщині клас бандури існує в 20 школах естетичного виховання, в Харківському музичному училищі ім. Б.М.Лятошинського, в Харківському вищому коледжі мистецтв, у Харківському національному університеті мистецтв ім. І. П. Котляревського та Харківській академії культури.

 

  У першому концерті проекту концерті взяли участь юні бандуристи та їх викладачі майже зі всіх шкіл, де є клас бандури. Звучала автентична народна музика, твори класичної музики, перекладені для бандури, твори сучасних композиторів. Юні солісти та ансамблі у яскравих вишиванках демонстрували із захопленням власні досягнення в грі на бандурі. Подарунком для учасників став виступ студентського ансамблю народних інструментів Харківського музичного училища ім. Б.М.Лятошинського. Саме у гостинному залі цього найстарішого вищого музичного навчального закладу України і будуть проходити всі концерти проекту.

 

  Коли в останньому номері концерту на сцену вийшли всі учасники і заспівали пісню Н.Рубальської «Добрий день, матусю Україно!» зал вибухнув овацією.

 

  Старт проекту задано. Чекаємо всіх поціновувачів народних інструментів на наших концертах. Наступний буде присвячено домрі і відбудеться 27 листопада. Місто зустрічі залишається незмінним.