Post navigation

Концерт “Звучать народні інструменти”

28 лютого 2017

 

  «Гітара, як людська душа, що передає
послання світу всього через шість струн…»

 

  19 лютого відбувся четвертий концерт учнів та викладачів шкіл естетичного виховання Харківщини з циклу “Звучать народні інструменти”

 

  Серед музичних інструментів, що здатні піднести дух людини і збагатити його, класична гітара посідає важливе місце. І це не випадково, як зазначає з цього приводу відомий французький музикознавець Е. Шарнассе , вже у XVI –XVII століттях у Європі гітарою захоплювалися і королі, і галантні аристократи, і ченці, і селяни-простолюдини. Гітара своїм «інтимним» звучанням здатна створювати атмосферу душевної гармонії і рівноваги, «філософської тиші», настрій на сприйняття прекрасного.

 

  Початок ХХ-го століття стали часом народження нової епохи в гітарному мистецтві завдяки творчості всесвітньо відомого іспанського гітариста Андреса Сеговії. Він подолав стереотипи і затвердив гітару в якості сольного інструмента. І тому важливою подією, що дала поштовх для розвитку гітарного мистецтва в Україні, були концерти видатного гітариста Андреса Сеговії, що з успіхом проходили у філармоніях Києва, Харкова, Одеси, де майстер блискуче продемонстрував невичерпні можливості гітари.

 

  В Україні вперше у довоєнні роки було відкрито клас гітари у Київській консерваторії. Також клас гітари було відкрито у вищих навчальних закладах України: м. Львів, м. Одесса, м. Донецьк.

 

  І по праву важливим центром гітарного мистецтва в Україні вважається Харків. Факти свідчать про те, що аматорський інтерес до класичної гітари був притаманний харків’янам ще у XVIII–XIX ст. Міцний фундамент, на котрому відбувалося професійне освоєння гітари у другій половині ХХ ст., був закладений І. Баланом – активним пропагандистом гітарного мистецтва, обдарованим педагогом, який у 1960 р. створив клуб любителів гітари. Сприяли популяризації улюбленого інструменту також такі відомі діячі як Б. Шопен, Л. Момон, С. Москаленко.

 

  У 1970-ті роки почав функціонувати клас гітари у Харківському державному інституті культури (тепер Харківська державна академії культури), а потім у 1976 р. в музичному училищі ім. Б. Лятошинського, де викладав на рідкість всебічно обдарований музикант Віталій Костянтинович Петров. Майстер своєї справи, прекрасний педагог-вихователь, він підготував не один десяток гітаристів-виконавці, які в майбутньому ставали лауреатами Міжнародних конкурсів: В. Доценко, В. Кісь, В. Ткаченко, А. Мартем’янова, І. Шевчук, Д. Панченко, О. Кулік та ін.

 

  Знаковою подією в музичному житті стало відкриття у 1989 р. класу гітари у Харківському державному інституті мистецтв (тепер Харківському національному університеті мистецтв) ім. І.П. Котляревського, де клас гітари веде видатний музикант, заслужений артист України, лауреат міжнародних конкурсів, професор Доценко В.І., а з 1998 р. також викладає лауреат міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства, доцент Ткаченко В.М.

 

  Про авторитет харківської гітарної школи красномовно свідчать як кількість лауреатів вітчизняних та європейських міжнародних конкурсів, так і великий конкурс серед абітурієнтів, що прагнуть підвищувати свій професійний рівень у вищих мистецьких навчальних закладах Харківщини.

 

  Вступне слово про музичний інструмент гітару для учасників та слухачів концерту промовила Ткаченко Вікторія Миколаївна, доцент Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, кандидат мистецтвознавства, яка розповіла про головні історичні моменти розвитку цього дуже популярного інструменту.

 

  В котрий раз, ведучою саме з циклу концертів «Звучать народні інструменти» була Єлизавета Сіренко, студентка IV курсу Харківського  музичного училища ім.Б.М. Лятошинського.

 

  У четвертому концерті  проекту взяли участь юні гітаристи та їх викладачі майже всіх шкіл, де є клас гітари. Звучали оригінальні твори, твори класичної музики, твори сучасних композиторів. Юні солісти та ансамблі демонстрували із захопленням власні досягнення гри на гітарі.

 

  Подарунком для учасників став яскравий та емоційний виступ дуету у складі заслуженого артиста України Володимира Доценка та Вікторії Ткаченко в супроводі концертмейстера Тетяни Єфімової. В їх виконанні слухачі та учасники концерту почули III частину концерту для двох гітар з оркестром «Пам’яті П’яццоли» Р.Д’єнса. Виступ гітарного оркестру студентів Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського під диригуванням Володимира Доценка, був завершальним в цьому «марафоні» юних гітаристів. Зал вибухнув овацією.

 

  Чекаємо всіх поціновувачів народних інструментів 19 березня 2017 року на наступному концерті, що буде присвячений акордеону та баяну.  Місто зустрічі залишається незмінним — велика зала Харківського музичного училища ім. Б.М. Лятошинського.