Post navigation

Свято цимбального мистецтва на харківщині

28 лютого 2017

 

  Впродовж 25-26 лютого 2017 року в Харкові проходив Всеукраїнський науково-методичний семінар з проблем розвитку початкової мистецької освіти (музичне мистецтво): «Цимбальне мистецтво: педагогічне надбання та перспективи». Сам факт його проведення на Слобожанщині – свідчення заслуг харківської цимбальної школи, фундатором якої є признаний майстер своєї справи заслужений діяч мистецтв України Олена Костенко.

 

ДОВГООЧІКУВАНА СТАТУСНА ПОДІЯ

 

  30 фахівців з 6 областей України, серед яких викладачі шкіл естетичного виховання, керівники та методисти методичних установ освіти сфери культури, представники мистецьких навчальних закладів та установ, зібралися у першій столиці для обговорення всього спектру питань, пов’язаних з розвитком цимбального мистецтва. Такий статусний захід представників цієї спеціальності проходив у Харкові вперше і став можливим завдяки роботі багатьох подвижників цимбального мистецтва, які плідно працюють у мистецьких закладах обласного центру різного рівня.

 

  Семінар проходив під егідою Міністерства культури України, Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації. Організаторами семінару були Державний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв України та Обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів, працівники яких доклали багато зусиль для забезпечення його організаційної складової.

 

  Урочисте відкриття Всеукраїнського науково-методичного семінару відбулося в Харківському музичному училищі ім. Б.М. Лятошинського. Теплі привітання, анонсування головних тем та подій, які увійшли до насиченої програми заходу, представлення іменитих гостей, – таким був початок довгоочікуваної події. Серед виступаючих – директор ОНМЦ ПК Тамара Самоварова, головний спеціаліст управління культури і туризму ХОДА Валентина Стецюк, які наголосили на важливості події і побажали її учасникам плідної роботи.

 

А далі великій глядацькій аудиторії, яку крім учасників семінару склали запрошені представники закладів мистецької освіти Харкова і області, був запропонований концерт «Цимбальна малеча» (цей традиційний щорічний концерт вихованців шкіл естетичного виховання Слобожанщини проходить у рамках одного з творчих проектів Олени Опанасівни Костенко).

 

  Півтора десятки різнобарвних сонячних виступів юних музикантів  продемонстрували майстерність наймолодшого покоління харківських цимбалістів та їх викладачів, а також підтвердили, що традиції цимбальства у нашому регіоні мають міцне коріння і успішно розвиваються.

 

  Показово, що класи цимбалів є у багатьох початкових спеціалізованих навчальних закладах мистецтв самого обласного центру:  ХДМШ № 3, ХДШМ № 4 ім. М.Д. Леонтовича, ХДМШ № 9 ім. В.І. Сокальського, ХДМШ № 11, ХДМШ № 12 ім. К.І. Шульженко. Особливо плідно популяризується цимбальство у ДМШ смт Слобожанське Зміївського району Харківщини, візитівкою якого є зразковий ансамбль «Весняночка» з більш ніж 25-річною історією.

 

  Однією з родзинок події було відкриття виставки образотворчого мистецтва з промовистою назвою «По струнах української самобутності». Її експозицію склали живописні роботи та роботи декоративно-прикладного мистецтва, виконані у техніці витинанки, автори яких навчаються у художніх школах або на художніх відділеннях шкіл естетичного виховання. Це зразки кращого доробку переможців Всеукраїнського конкурсу «Об’єднаймося ж, брати мої», у якому юні харківські художники, зазвичай, показують гідні результати. Виставку презентувала методист ОНМЦ ПК Ірина Толочко.

 

ПЛІДНА ДИСКУСІЯ З НАДІЄЮ НА ПРОДОВЖЕННЯ

 

  Запрошуючи на слобожанську землю гостей з різних регіонів України, організатори семінару запропонували їм змістовну різнопланову програму, до якої були включені пленарні засідання, знайомство з педагогічним досвідом провідних  викладачів харківської школи цимбального мистецтва, майстер-класи, відкриті уроки, доповіді, презентація навчально-методичної літератури, круглий стіл.

 

  До широкого обговорення питань розвитку початкової мистецької освіти в цілому, та цимбального мистецтва, зокрема, запросила модератор семінару – методист ОНМЦ ПК Наталія Волошко. В обговоренні взяли участь представники таких регіонів, як Київ та Київська область, Рівне, Маріуполь, Кропивницький, Ужгород, Харків та Харківська область.

 

  Прозвучало чимало доповідей учасників семінару. Їх тематика була віддзеркаленням накопиченого досвіду з різних аспектів педагогічної практики. Йшлося про ансамблеве музичення в мистецькій школі (викладач Т.О. Шабанова), специфіку гри кантиленних творів на цимбалах (А.С. Аулова), психоемоційний стан учня-цимбаліста у сучасному музичному світі (М.С. Попович), еволюційні трансформації цимбальної музики в українських оркестрових партитурах» (С.В. Мостовий), особливості перекладання скрипкових творів для цимбалів системи Шунди (А.В. Власенко), використання засобів арт-терапії у роботі з учнями-цимбалістами (О.І. Лебединська), про перші педагогічні кроки молодого викладача (А.С. Шморгун) та інші.

 

  Були проведені майстер-класи «Практичні поради викладача-методиста щодо роботи з учнями класу цимбалів» (О.О. Костенко) та «Принцип звукоутворення на цимбалах система Шунди в рамках початкової мистецької освіти» (М.Д. Кужба).

 

  Автори збірок інструментальних творів презентували свої видання, що вийшли напередодні семінару. Збірка творів для ансамблів народних інструменті «Заграйте, музиченьки» Тетяни Стрілець (Харківський вищий коледж мистецтв), посібник «Оригінальні твори та аранжування для цимбалів у супроводі фортепіано» Віктора Дмитренка (ДМШ № 6 ім. Г. Жуковського, м. Київ) та два збірники творів для цимбалів Олени Костенко (ХНУМ ім. І.П. Котляревського). Крім того, обласний методичний центр видав збірку матеріалів сеиінару, до якої увійшли доповіді та реферати цимбалістів-викладачів українських мистецьких навчальних закладів різного рівня, що стане у нагоді всім, хто працює з учнями та студентами  класу цимбалів.

 

   Методист інституту публічного управління та кадрової політики Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Ірина Маключенко, присутня на семінарі, дала високу оцінку його підготовці, акцентуючи увагу на ефективності заходу, та виказала надію на продовження започаткованої на наших теренах традиції з проведення науково-методичних семінарів всеукраїнського масштабу в інших регіонах. Учасникам семінару були вручені свідоцтва Інституту публічного управління та кадрової політики Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв України про підвищення кваліфікації.

 

ЗАСНОВНИК І БЕРЕГИНЯ ХАРКІВСЬКОЇ ШКОЛИ ЦИМБАЛЬСТВА

 

   Олена Опанасівна Костенко, доцент Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського, викладач-методист Харківського музичного училища ім. Б.М. Лятошинського, заслужений діяч мистецтв України є визнаним засновником професійної школи цимбального виконавства на Слобожанщині. Цій святій справі вона слугує вже 40 років.

 

  Про її творчий шлях докладно йшлося у доповіді, підготовленій її ученицею Ольгою Юрченко, викладачем ХМУ ім. Б.М. Лятошинського та ДМШ № 9 ім. В.І. Сокальського, кандидатом мистецтвознавства.

 

  50 плідних років її творчої та педагогічної  діяльності – це десятки талановитих учнів, які продовжують справу викладача, багато вдалих авторських концертних проектів та низка методичних і наукових публікацій, нотних видань.

 

  Її внесок у культурний розвиток регіону з нагоди ювілейної дати нещодавно було відзначено найвищою в нашому регіоні нагородою – почесною відзнакою Харківської обласної ради «Слобожанська слава».

 

  Підготовка до семінару та його проведення відбувалося за її безпосередньої участі, що надавало йому особливого звучання.

 

«СВІТ ЦИМБАЛІВ» – КОНЦЕРТ-ПОТРЯСІННЯ

 

  Саме таку влучну характеристику дала цій непересічній творчій події голова ХОО Національної спілки музикантів України Наталія Бабич, тим самим відобразивши відчуття глядачів, які вщент заповнили велику концертну залу Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського.

 

  Двогодинну концертну програму склали виступи учнів Олени Костенко. Частина з них вже стала відомими митцями, інші ще перебувають у статусі студентів, та всіх їх об’єднує палка любов до справи, якою вони займаються, а ще велика шана й повага до свого викладача – Олени Опанасівни, ювілею якої і була присвячена ця творча подія, що відбулася в рамках семінару.

 

  Сольні виступи та музикування у складі інструментальних колективів – дуже самобутніх, яскравих – показали яких талановитих та різнобічних музикантів виховує харківська берегиня цимбального мистецтва. Звучали оригінальні твори для цимбалів, переклади класичної музики, кращі зразки української класики та творів наших сучасників.

 

  Серед виконавців – студентки ХМУ ім. Б.М. Лятошинського Майя Зорова та Анастасія Кущ, студентки ХНУМ ім. І.П. Котляревського Анна Аулова та Анастасія Шморгун; викладачі харківських шкіл естетичного виховання та музиканти відомих творчих колективів Михайло Кужба, Ольга Юрченко, Олеся Власенко.  Учасниками концерту були ансамбль народної музики «Стожари» та ансамбль «Цимбандо» ХДАК (керівник Олександра Савицька), харківський ансамбль «Весела банда» та гості з Києва – ансамбль «Авантюра» під керівництвом Віктора Дмитренка, відомого виконавця-цимбаліста та композитора. Кожного з них тепло представила глядацькій аудиторії заслужений працівник культури України, ведуча концерту Тамара Самоварова.

 

  «Концертна полька», яку на завершення програми виконав септет цимбалістів – було названо унікальним музичним явищем, якого ще не бачила сцена університету мистецтв. Сім цимбалістів, яким притаманна досконала майстерність, подарували глядачам та своєму педагогу Олені Костенко незабутні враження.

 

   «Не всім дано так грати… це новий вимір, наділений вищою сутністю», – наголошували фахівці, обговорюючи подію, що по праву стала окрасою українського культурного простору.

 

Раїса Кравченко, член спілки журналістів України