Post navigation

Майстер-клас майстра – кераміста Костенко Наталії Миколаївни

24 жовтня 2018

 

  Мистецтво Будянського розпису є однією з найяскравіших складових культурно-історичної спадщини Слобожанщини. У 1887 році будянські майстри почали виробництво фаянсового та фарфорового посуду, що мало свій характерний особливий розпис. За понад 130-річний період існування цього місцевого художнього напрямку декоративно-прикладного мистецтва сотні майстрів художників вносили свій творчій вклад у збереження та розвиток розпису. На жаль в сучасному сьогоденні було мало не втрачено навички та знання з будянського розпису.

  Центр намагається брати посильну участь у відродженні, збереженні та розповсюдженні знань та навичок особливої частини культурно-мистецької спадщини Харківщини та будянського розпису зокрема.

  24 жовтня 2018 року в приміщенні Будянської дитячої школи народного мистецтва відбувся майстер-клас викладача закладу, майстра – кераміста Костенко Наталії Миколаївни. У заході взяли участь 21 викладач з 11 мистецьких шкіл Харківської області та міста Харкова. Директор школи Пяніда Людмила Євгенівна познайомила учасників з історією виникнення виробництва будянського посуду, характерними особливостями його розпису. Кожен учасник мав можливість не тільки спостерігати за роботою Майстра, але й власноруч виконати розпис тарілки. По закінченні майстер- класу всі учасники творчого методичного заходу відвідали музей історії заводу – «Будянській Фаянс» – де мали змогу побачити унікальні експонати, що від часів засновника торгової марки М.С.Кузнєцова до наших часів підтверджують думку фахівців галузі, що будянській фаянс не мав себе рівних з якості, міцності та красі.

  Дякуємо усім учасникам заходу та сподіваємося на подальшу співпрацю.