Post navigation

«На крилах пісень»

31 жовтня 2018

 

  29 жовтня, відбулась презентація збірки викладача-методиста Балаклійської ДМШ Т.А. Шерстюк “На крилах пісень. Зошит перший”, в яку увійшли обробки українських народних календарно-обрядових пісень. Ця збірка, яка посіла перше місце на обласному конкурсі методичних робіт та рекомендована як навчальний посібник, стала першим кроком до здійснення мрії автора: публікації творчого доробку, який складає понад півтори сотні обробок українських пісень. Презентація відбулась у рамках курсів підвищення кваліфікації викладачів музично-теоретичних дисциплін мистецьких шкіл Харківської області.

 

  Календарно-обрядові пісні, які представлені в збірці (а це колядки, щедрівки, веснянки, купальські та обжинкові), можуть зайняти місце в репертуарі кожного вокального чи хорового колективу, як аматорського,так і професійного. Приклади з посібника можуть бути використані на уроках сольфеджіо для розвитку гармонійного слуху чи аналізу інтервалів та акордів, на заняттях з музичної літератури – як допоміжний матеріал у вивченні тем, пов’язаних з народною творчістю і календарною обрядовістю. Театральні колективи зможуть використати даний матеріал для обрядових вистав, а інструментальні ансамблі – відтворити гармонію пісень на різноманітних інструментах.

 

  Слухачі курсів почули розповідь про історію створення колективу – народного гурту народної пісні “Весела Слобода”, який існує вже близько двадцяти років і робота з яким спонукала автора до творчості в даному жанрі. Слушними були також методичні рекомендації до роботи над кожним циклом пісень. Присутні послухали в запису виконання пісень різних циклів “Веселою Слободою”. Окрім відеозаписів, низка обробок була представлена в живому виконанні. Колядки, щедрівки та купальські пісні були заспівані групою учасників народного гурту “Весела Слобода”, а вокально-поетичну композицію “Зустріч весни”, створену на основі слобожанського фольклору, показали юні співачки з гурту “Соловейки”. Автор-укладач збірки Тетяна Шерстюк щиро вдячна всім, хто допомагав у презентації: своїм вихованцям, батькам, концертмейстеру О.С. Лимаровій. Слова вдячності адресовані також усім слухачам курсів за велику повагу до української пісні та творчості автора і юних артистів, колективу ДМШ №10 м. Харкова за теплий прийом і затишну атмосферу і, звичайно ж, куратору Жанні Вікторівні Борисевич за запрошення поділитись досвідом вивчення української пісні.

 

  Збірка викликала жвавий інтерес усіх присутніх. Авторка має надію, що за цим першим кроком послідують наступні, які вмістять обробки пісень різних жанрів і також будуть слугувати головній меті творчості Т. А. Шерстюк – вихованню любові до рідного краю та національної культури.

За матеріалами викладача-методиста Балаклійської ДМШ Т. А. Шерстюк