Post navigation

Різдвяний подарунок Слобожанщині — нове життя проекту

23 грудня 2018

 

Чверть століття напередодні новорічних свят в Харкові відбувається творча подія, що збирає широку аудиторію любителів прекрасного. Йдеться про проект «Різдвяний дарунок Слобожанщині», що об’єднує різні покоління своїх прибічників.

  Ця творча ініціатива, на думку всіх, хто був до неї причетний протягом останніх 25 років, народилася під щасливою зіркою. Потреба реалізації для творчих осіб, якими є викладачі мистецьких шкіл, завжди була і залишається актуальною. Сприяти цьому і покликаний проект, що популяризує їх творчі здобутки.

  Всі ці роки «Різдвяний дарунок Слобожанщині» проводиться Обласним навчально-методичним центром підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів за підтримки Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації. У витоків проекту – заслужений працівник культури України, директор Центру Тамара Самоварова, яка є ініціатором багатьох успішних творчих проектів.

  Вибраний багато років тому формат проведення святкового концерту викладачів мистецьких шкіл Харківської області та міста Харкова постійно удосконалюється, відповідаючи запитам часу.

  Цього року, 23 грудня подія отримала нове звучання. Вперше виконавцям була надана можливість вийти на престижну сцену органного залу Харківської обласної філармонії. Цей факт додав події особливу значущість, а учасникам концерту та багаточисельним глядачам позитивних емоцій.

  Слід зазначити, що плідна співдружність організаторів проекту та керівництва Харківської філармонії склалася давно. Перший концерт проекту відбувся в 1993 році в приміщенні старого органного залу. Викладачі-музиканти були у числі перших, хто вніс свої скромні пожертвування на ремонт та реконструкцію філармонії. Тоді, вручаючи їм символічний квиток, директор філармонії Юрій Янко завірив, що вони обов’язково виступлять на сцені нового храму мистецтв.

  Концерт 2018 року, за загальною думкою, став одним з найбільш яскравих та динамічних. До програми увійшло близько 30 музичних номерів інструментальної музики різних жанрів (звучали фортепіано, домра, балалайка, баян, гітара, саксофон), а також виступи вокалістів, що представляють класичний, естрадний, народний вокал.

  Учасники концерту представляли 25 мистецьких шкіл з 10 районів області та 15 з міста Харкова. Можливість виступити у концерті кожен з викладачів вважає почесною та відповідальною місією. «Для нас це джерело натхнення та великий стимул підтримувати свій виконавський рівень, – висловили загальну думку учасники інструментального ансамблю “Ноктюрн” з ДМШ с. Мала Данилівка (їх педагогічний колектив у повному складі вийшов на сцену із спеціально підготовленою композицією – «Новорічні історії» на музику М.Тарівердієва).

  Представляючи виконавців публіці Тамара Самоварова підкреслила, що в нинішньому складі є немало учасників зі стажем, а викладач класу віолончелі Харківської ДМШ №1 імені Л.Бетховена Валентина Міхєєва виступала в кожному з 20 концертів, що відбувалися в рамках проекту. Приємно, що молоді викладачі також прагнуть заявити про себе і проявляють готовність вийти на сцену. Хороший тренд організатори бачать і в тому, що серед виконавців було декілька керівників шкіл – фортепіанні ансамблі ДМШ м. Куп’янська (Н.Акентьева, І.Пудівус – директор і заступник директора школи), ДМШ міста Первомайський (Н.Евдокимова, Т.Трофімова – директор і викладач), соло на саксофоні у заключному номері концерту виконав директор Панютінської ДМШ О.Шапко.

  У концерті прозвучало багато сольних номерів та ансамблевих виступів. Примітно, що деякі ансамблеві колективи свого часу народилися саме завдяки проекту і продовжують вести активну концертну діяльність поза його рамками і сьогодні. До їх числа входять: вокальний ансамбль «Натхнення» (м. Чугуїв), ансамбль народних інструментів “Пульс” ДМШ №14 (м. Харків), оркестр народних інструментів ДМШ (м.Ізюм) та інші.

  А ще ця творча очікувана подія запам’ятається певними прем’єрами. Викладач ДМШ №12 імені К. Шульженко Михайло Страшок виконав твір для балалайки «Старий наспів» відомого харківського композитора Миколи Стецюна. «Ця п’єса – дань пошани Михайлу Страшку, його педагогічному таланту, викладачу, який дає путівку в світ мистецтва юним вихованцям, – сказав автор твору, при цьому відзначивши високий виконавський рівень викладача. – Сьогоднішній концерт – це демонстрація таланту, музичної майстерності та смаку, я в захваті!» – додав він.

  Сюрпризом для всіх став фінальний номер концерту – пісня «Хай музика луна» (вірші та музика ізраїльського композитора Тетяни Рєзнік). Одна з виконавців пісні – заступник директора Центру Наталя Волошко розповіла, що цей твір написано спеціально для концерту і є дарунком ізраїльського композитора всім учасникам і виразила сподівання, що в майбутньому ця пісня може стати гімном проекту.

  Незабутні емоції та гарний настрій отримали глядачі концерту, серед яких багато викладачів-музикантів і учнів, які прийшли підтримати своїх колег і наставників, а також харків’ян, що цікавляться музикою. Аншлаг, нестихаючі оплески, квіти і захоплення – таким була їх щира вдячність «Різдвяному подарунку Слобожанщини» та його організаторам.

 

Відео концерту частина 1?

Відео концерту частина 1?