Post navigation

Семінар-практикум викладачів класу бандури

06 лютого 2019

 

06 лютого 2019 року в Харківській дитячій школі мистецтв №5 імені І.О. Дунаєвського пройшов семінар-практикум педагогічної майстерності викладачів класу бандури мистецьких шкіл Харківської області та міста Харкова.  

 

  У семінарі – практикумі викладачі мистецьких шкіл розглянули та обговорили актуальні питання роботи з учнями класу бандури.

 

  Ляшенко Марина Анатоліївна, викладач Харківської дитячої школи мистецтв №5 імені І.О. Дунаєвського, виступила з темою «Основні аспекти постановки виконавського апарату бандуриста». Були розглянуті основні етапи роботи над правильною посадкою учня на початковому етапі навчання, специфіка роботи правої та лівої рук під час гри на бандурі, основні напрямки роботи над технічним матеріалом. У показах брали участь її учні Біліченко Ольга, Єськова Ярина, Купчинська Юлія, Калініченко Марія.

 

  Марина Анатоліївна провела також короткий огляд методичної літератури та технічно-інструктивного матеріалу для роботи над технічним розвитком учнів у класі бандури.

 

  Коновалова Алла Іванівна, викладач Харківської дитячої музичної школи №13 імені М.Т. Коляди, у виступі за темою «Особливості роботи з бандуристами – вокалістами» висвітила питання роботи над початковим етапом вивчення вокального твору, вивчення народних пісень, відтворення характеру та настрою творів, жартівливі українські народні пісні, сучасні пісні. Учні Кузенкова Анастасія, Рокітянська Вікторія, Аврамець Евеліна та Черних Олена доповнили виступ викладача виконанням вокальних творів під особистий акомпанемент на бандурі.

 

  Івахненко Вікторія Яківна, викладач Люботинської дитячої музичної школи, у своєму виступі розкрила дуже важливу тему – «Парадигма співтворчості концертмейстера та викладача в класі бандури». Концертмейстер Блезінцова Вікторія Олександрівна з учнями класу Кульмінською Валерією та Аршавою Оленою продемонстрували у виконаних творах всі ті важливі моменти, про які розповідала Вікторія Яківна.

 

 

 Миронко-Очерет Зінаїда Вікторівна, викладач Харківської дитячої школи мистецтв №2 імені П.І. Чайковського представила методичну доповідь – ілюстрацію за темою «Творче зростання юних бандуристів у колективній співогрі». Вона уважно прокоментувала такі складові теми, як «Колективне музичення, як спосіб морально-естетичного виховання дітей; їх самоствердження та самореалізації» та «Організаційно-методичні аспекти в роботі викладача з однорідним та змішаним складами ансамблю».

 

  З настроєм та інтересом учні молодшого ансамблю бандуристів “Веселі кобзарята”, тріо “Соколики” та дует викладачів Миронко-Очерет Зінаїди Вікторівни та Ємельяненко Лариси Леонідівни виконали твори у концертній частині виступу. Вони стали вдалим доповненням до доповіді.

 

  У ході семінару присутні жваво обговорювали порушені теми, ставили доповідачам запитання, на які одержували конкретні методичні поради.

 

  У проведенні семінару взяла участь Мандзюк Любов Сергіївна, доцент кафедри «Народні інструменти України» Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, кандидат мистецтвознавства, яка надала корисні поради кожному з доповідачів.

 

  Учасники семінару-практикуму запропонували й у подальшому продовжити таку форму розгляду професійних та методичних питань для викладачів класу бандури.