Post navigation

«Актуальні питання музично-освітнього сьогодення»

29 травня 2019

 

  29 травня 2019 року у приміщенні Великої зали Харківського музичного училища імені Б.М.Лятошинського відбулась Педагогічна практична конференція, присвячена 80-річчю заснування теоретичного відділу училища на тему «Актуальні питання музично-освітнього сьогодення». Серед пріоритетних завдань, зазначених організаторами конференції стали: акумуляція новітніх педагогічних ідей та методик, популяризація передового та ефективного досвіду в цьому напрямку; підвищення фахової компетентності викладачів музично-теоретичних дисциплін.

 

  Пленарне засідання конференції відкрила Г.Г. Газдюк, голова предметно-циклової комісії «Теорія музики» училища, кандидат мистецтвознавства. Вона ознайомила слухачів із багаторічною, плідною історією теоретичного відділу училища, а також підсумками XII конкурсу з сольфеджіо для учнів мистецьких шкіл «Пізнай себе».

 

  Із привітанням учасникам конференції звернулась директор ОНМЦПК Т.М. Самоварова, яка звернула увагу викладачів на те, що сьогодення є часом важливих змін у сфері мистецької освіти і саме від викладачів залежить її подальше існування та розвиток.

 

  Доповідь викладача дитячої музичної школи №1 м. Суми Г.О. Зуєвої був присвячений вивченню особливостей джазової музики в курсі сольфеджіо з демонстрацією відеоматеріалів уроків та виконанням зразків деяких завдань, що вивчають її учні на уроках.

 

  Постійний активний учасник конференцій, викладач-методист Бахмутського коледжу мистецтв імені І. Карабиця Л.В. Шекіта розповіла про власну творчу позакласну роботу зі студентами. Доповідь супроводжувалась відеопрезентацією музичних вистав, виступами студентів Л.В. Шекіти, які представили музично-театралізовану композицію, присвячену В.А. Моцарту.

 

  Викладач-методист теоретичного відділу музичного училища О. В. Машута представила викладачам навчальний посібник з вивчення української музичної літератури «Музична карта України», створений у відповідності до навчальної програми «Українська та зарубіжна музичні літератури» для мистецьких шкіл.

 

  Директор Згурівської дитячої музичної школи М.П. Жалдак і старший викладач Харківської дитячої школи мистецтв №5 імені І.О. Дунаєвського Л.В. Портова представили нову типову навчальну програму «Музична грамота та елементарне музикування», розроблену на підставі Типової освітньої програми елементарного підрівня з музичного мистецтва.

 

  Слухачі взяли активну участь в обговоренні нової програми, що свідчить про зацікавленість викладачів в пошуках власного напрямку в розвитку сучасної мистецької освіти та теоретичних дисциплін зокрема.

 

  Конференція зібрала більш ніж 100 викладачів мистецьких шкіл Харківщини. Захід з’єднав молодих фахівців та досвідчених викладачів, які присвятили життя нелегкій, наполегливій та кропіткій праці викладача сольфеджіо та музичної літератури.

 

  Викладачі подякували організаторам за проведення конференції та побажали творчого натхнення та подальших успіхів.