Post navigation

Інструктивно-методичні наради

30 серпня 2019

 

Останні серпневі дні – чудовий час для того, щоб зібратися разом перед початком нового навчального року, підбити підсумки минулого року та обговорити роботу у наступному 2019-2020 навчальному році.

 

  27-29 серпня відбулися Інструктивно-методичні наради та ярмарок педагогічних новацій «Серпневий тиждень» у яких взяли участь педагогічні працівники мистецьких шкіл Харківщини.

 

  Проведення нарад було направлено на підвищення ефективності освітнього процесу, ознайомлення з новими освітньо-методичними матеріалами, орієнтованими на досягнення якісно нових навчальних результатів, що забезпечать системне впровадження нових форм та методів роботи в освітній процес мистецьких шкіл Харківської області та міста Харкова.

 

  Власним досвідом роботи з організації освітнього процесу на духовому та ударному відділі поділився завідувач відділом Харківської дитячої музичної школи №15 імені В.Моцарта Андрій ІСМАІЛОВ. Учні та викладачі відділу виконали твори різноманітних стильових напрямів.

 

  Викладачі струнно-смичкових відділів шкіл із зацікавленістю прослухали лекцію-концерт « Харківські композитори – дітям» Наталії АМСТІБОВСЬКОЇ, викладача класу скрипки Харківської дитячої музичної школи №5 імені М.Римського-Корсакова. У виконанні учнів відділу різноманітних творів аудиторія почула в музиці спадкоємність академічним традиціям, національний колорит та тонкий ліричний мелодизм.

 

  Викладачі з хореографії та образотворчого мистецтва обговорили нову концепцію викладання предмету та навчальні програми елементарного підрівня мистецької школи.

 

  Нарада викладачів народних інструментів почалася зі святкового концерту «З любов’ю до музики» за участі саме викладачів цих класів мистецьких шкіл Харківщини, що створило відповідну атмосферу та настрій для подальшої роботи.

 

  Викладачі з теоретичних дисциплін започаткували нову традицію – вітання ювілярів минулого навчального року. Бурхливими оплесками учасники наради привітали Валентину КАЛІНІНУ; викладача-методиста вищої категорії Харківського музичного училища імені Б.М.Лятошинського, зав. відділом музично-теоретичних дисциплін Харківської дитячої музичної школи № 13 імені М. Коляди Людмилу КОНЄВУ; викладача-методиста вищої категорії, зав. відділом музично-теоретичних дисциплін Харківської дитячої музичної школи № 1 імені Л. Бетховена Маргариту КОЧАРЯН. Відбулася презентація навчально-методичного посібника «Українська народна музична творчість» (з Робочим зошитом для учнів, додатком з відповідями для другого року навчання) Лідії СОКОЛОВОЇ, викладача Харківської дитячої музичної школи № 11.

 

  Викладачі класу хору жваво обговорювали плани на новий навчальний рік, зокрема програму майбутнього великого концерту в Органній залі філармонії. Один з творів концерту обов’язково буде присвячений 90-річчю від дня народження Харківського композитора Марка Кармінського.

 

  Викладачі театральних дисциплін обговорили майбутнє театрального навчання у сучасному мистецько-освітньому середовищі. Прийняли рішення про створення освітньої програми з театрального навчання дітей віком від 6 до 10 років.

 

  Викладачі класу співу ознайомилися зі збіркою вокальних творів композиторів венеціанської школи, виданою Обласним центром. У створенні збірки взяли участь викладач-методист вищої категорії Харківської міської школи мистецтв для підлітків та дорослих Олена ДОНЧЕНКО та методист вищої категорії Центру Ніна ЛАГУТІНА. Учасникам наради також було презентовано Щоденник спостереження за творчим розвитком учня, розроблений методистом Центру Ніною ЛАГУТІНОЮ,з метою надання викладачам класу сольного співу методичної та професійної допомоги у нових реаліях розвитку мистецької школи.

 

  Традиційно в інструктивно-методичній нараді взяли участь викладачі Харківського музичного училища імені Б.М.Лятошинського, на базі якого засідали викладачі інструментальних класів, хору та співу. Лариса ПАНОВА (голова ПЦК “Народні інструменти”), Ольга ЩЕВЕЛЬ (голова ПЦК Струнно-смичкові інструменти), Тамара НОВІЧКОВА (викладач-методист ПЦК “Фортепіано”) проаналізували вступні іспити та надали методичні поради щодо підготовки учнів до вступу до музичного училища.

 

  Серпневий тиждень педагогічних працівників Харківщини пройшов активно, доповідачам задавали багато питань, що свідчило про зацікавленість слухачів. Загальна атмосфера була теплою, творчою та продуктивною. Тиждень показав, що початок нового навчального року – чудова нагода обмінятися новою професійною інформацією і побажати один одному успіхів та натхнення у новому навчальному році.