Post navigation

Нарада керівників закладів мистецької освіти

30 серпня 2019

 

  30 серпня 2019 року в приміщенні Харківського художнього училища відбулась щорічна серпнева нарада керівників закладів мистецької освіти «Мистецький простір сучасної Харківщини в умовах освітньої реформи та децентралізації».

 

  У нараді взяли участь директори мистецьких шкіл, їх заступники, начальники відділів/управлінь культури міських рад, районних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад.

 

  Метою проведення наради стало підведення підсумків роботи за минулий навчальний рік, окреслення пріоритетів на наступний період, ознайомлення з новими законодавчими актами, консолідація освітньо-методичної діяльності керівного складу мистецьких освітніх закладів.

 

  Традиційною складовою наради є виставка навчально-методичної літератури, що видана позабюджетним коштом, яку організував Обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів.

 

  Учасників наради привітав заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Анатолій БАБІЧЕВ. Він підкреслив, що пріоритетне завдання сьогодення — це забезпечення високоякісної мистецької освіти, підтримка та розвиток мистецьких освітніх закладів та мистецьких шкіл зокрема. Керівники-ювіляри 2018-2019 навчального року були нагороджені Почесними грамотами Харківської обласної державної адміністрації.

 

  Бурхливими оплесками учасники наради відмітили відео-презентацію, підготовлену центром – «Мистецька освіта Харківщини», яка провела екскурс в історію зародження мистецької освіти на території Харківської області, окреслила сучасні події та перспективи розвитку. Глядачі побачили яскраві приклади спільних ефективних дій керівництва мистецьких освітніх закладів та органів влади Харківщини, які свідчать, що мистецька освіта розвивається, отримує нові можливості для підвищення якості надання освітніх послуг та поступово становиться центром культурно-мистецького життя громад області.

 

  Насиченою та дуже корисною виявилася наступна частина наради — пленарне засідання.

 

  Досвідом з організації роботи закладів позашкільної освіти в умовах освітньої реформи та децентралізації поділився начальник відділу освіти, культури і спорту виконавчого комітету Мереф’янської міської ради Руслан Дейнека.

 

  Ефективний менеджмент — основа розвитку мистецького закладу. З такою єдиною темою виступили керівники мистецьких шкіл на бліц-презентації власного досвіду. Досягненнями та перспективами розвитку ділилися директор Харківської хореографічної школи, заслужений діяч мистецтв України Наталія Ржевська, директор Лозівської дитячої художньої школи Олена Парамєєва, директор Харківської дитячої школи мистецтв №5 імені І.Дунаєвського Оксана Кравчук та директор Первомайської дитячої школи мистецтв Наталія Євдокимова. Дієві заходи колег, як приклад, мають надихнути керівників до активної організаційної, проектної, творчої, методичної діяльності, вдосконалення освітньої роботи педагогічних колективів в новому навчальному році.

 

  Директор Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів Тамара Самоварова висвітлила спільну роботу Центру та мистецьких шкіл області, підкреслила позитивні зрушення в методичній роботі мистецьких шкіл, підвищення зацікавленості з боку викладачів щодо участі в різноманітних семінарських заняттях, майстер-класах та творчих конкурсах. Вона відзначила особливу роль саме 2019-2020 навчального року в житті мистецької спільноти Харківщини, як ювілейного – 20-го року для нашого Центру. Протягом року буде проводитися масштабний фестиваль виконавської майстерності та методичних новацій “Мистецький вернісаж 2020”, в рамках якого для учнів та педпрацівників відбудуться концерти, виставки, огляди, олімпіади. Фестиваль завершиться всеукраїнською методично-практичною конференцією “Сучасна мистецька освіта: методичний супровід та впровадження інноваційних методик”.

 

  Валентина Стецюк, головний спеціаліст відділу соціокультурного розвитку, мистецтв та навчальних закладів Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, детально висвітлила нормативно-правове забезпечення мистецької освіти, актуальні питання атестації педпрацівників у 2019 році, акцентувала увагу керівників мистецьких шкіл на основних змінах в процедурі проведення атестації педагогічних працівників. На нараді було прийняте рішення щодо проведення семінарів для керівників мистецьких шкіл, щодо опанування та підготовки атестаційних документів.

 

  День минув плідно та насичено. Цьогорічна серпнева нарада педагогічних працівників мистецької освіти підвела підсумки минулого навчального року, окреслила досягнення та проблеми, що турбують педагогічних працівників та керівників мистецьких шкіл області в умовах реформування освітньої галузі та початкової мистецької освіти зокрема, визначила стан та перспективи розвитку мистецької освіти Харківщини, дала старт новому навчальному року, надихнула керівний склад до активної творчої, методичної діяльності, до вдосконалення мистецької освітньої діяльності.

 

  Вітаємо керівників та педагогічних працівників мистецьких шкіл з початком нового 2019-2020 навчального року! Бажаємо здоров’я, натхнення та безперервного підвищення власної фахової компетентності!