Post navigation

Педагогічна майстерня викладачів народних інструментів

18 листопада 2020

 

18 листопада 2020 року в Харківському фаховому коледжі мистецтв вперше відбулось семінарське заняття у форматі “Педагогічна майстерня народників” викладачів класу бандури, домри та цимбалів мистецьких шкіл Харківської області та міста Харкова.

 

  У проведенні семінарського заняття взяли участь викладачі циклової комісії народних інструментів Харківського фахового коледжу мистецтв.

 

  Ніколенко Світлана Миколаївна виступила з доповіддю за темою: «Роль сучасного репертуару у формуванні активного сприйняття музики учнями мистецької школи». Проблема підбору репертуару в сучасних реаліях, шляхи подолання, новий старий підхід, особливості підбору репертуару для учнів молодших класів, взаємовплив традиційних та естрадних творів у підборі репертуару для учнів середніх класів, музиканти-підлітки, як зацікавити тощо -такі питання були висвітлені доповідачем. У жвавій ілюстрації музичних творів брали участь студенти Світлани Миколаївни та концертмейстер Недомолкіна Світлана Леонідівна.

 

  Колуканова Ліна Степанівна, провела майстер-клас на тему: «Розвиток образно-емоційного мислення юних виконавців-домристів». Були розглянуті такі важливі складові розвитку:

 

1. Взаємозв’язок образного та емоційного мислення при виконанні музичних творів.
2. Способи та форми розвитку образного мислення.
3. Розвиток вміння передачі емоційного стану. Способи, форми, засоби.

 

  Стрілець Тетяна Володимирівна, представила присутнім презентацію збірки «В ритмі танцю» для закладів початкової мистецької освіти, до якої увійшли партитури творів для змішаних ансамблів народних інструментів з цимбалами у складі. Всі твори в інструментуванні Тетяни Стрілець. Презентація супроводжувалась демонстрацією слайдів, аудіо та відеоматеріалів, яскравими коментарями Тетяни Володимирівни. Всім було дуже зручно отримати представлення про збірку. В записах творів брала участь концертмейстер ансамблю Шенгур Ірина Сергіївна.

 

  Слухачі виказали вдячність та задоволення всім учасникам формату Педагогічна майстерня народників, відмітили цінність та необхідність наданого матеріалу, актуальність запропонованої творчої роботи.