Post navigation

Другий семінар циклу «Педагогічна майстерня народників»

02 грудня 2020

 

02 грудня 2020 року в великій залі Харківської дитячої школи мистецтв №4 імені М.Д.Леонтовича відбулось друге семінарське заняття у форматі «Педагогічна майстерня народників» викладачів класу гітари мистецьких шкіл за участі викладача-методиста предметно-циклової комісії «Народні інструменти» Харківського фахового музичного коледжу імені Б.М. Лятошинського Панченка Дениса Миколайовича.

 

  Денис Миколайович у своєму виступі порушив дуже важливі питання для викладачів класичної гітари.

 

  Тема: «Етапи роботи над художнім твором в ДМШ» була викладена у продуманій, детальній послідовності:

 

Знайомство з музичним твором (визначення основного характеру, аналіз музичної форми, структура твору тощо).
Розбір музичного твору.
Ліва рука (розуміння завдання аплікатури лівої руки, позиційна апплікатура тощо).
Права рука (основа техніки правої руки – змінний штрих, перехресний рух пальців правої руки, ритмічна апплікатура тощо).
Безпосередня робота над музикою (Фразування. Інтонація. Смислові та опорні звуки. Динаміка. Зв’язок з тембром і нахил правої руки.) тощо.

 

  Денис Миколайовичем були майстерно виконані твори, в яких, як приклад, були продемонстровані технічни, апплікатурні, музичні особливості гітари. Присутніх фахівців дуже зацікавили його авторські твори. Вони створені саме гітаристом для гітари для дітей шкільного віку. І це дуже важливо.

 

  Присутні запитували та радились з лектором про проблемні моменти у навчанні дітей на такому популярному та непростому музичному інструменті.

 

  Слухачі виказали вдячність та задоволення Панченку Денису Миколайовичу, учаснику формату Педагогічна майстерня народників, цінність та необхідність наданого матеріалу, актуальність пропонованої теми.