Post navigation

Круглий стіл

4 жовтня 2020

 

4 жовтня 2020 року у Харкові для викладачів класу народних інструментів мистецьких навчальних закладів на базі Дитячої музичної школи №13 імені М.Т.Коляди було проведено Круглий стіл за темою «Змішана форма навчання: сутність та переваги в мистецькій освіті».

 

  Захід у такому форматі відбувся за ініціативою Колеснікової Зої Харитонівни, директора Харківської дитячої музичної школи №13 імені М.Т.Коляди та завідуючої відділом народних інструментів школи, Коновалової Алли Іванівни.

 

  За Круглим столом учасники мали можливість обмінятись та обговорити необхідні та важливі питання навчання учнів грі на народних інструментах, роботи концертмейстерів у цей дуже непростий період, поділитись набутим досвідом.

 

  Головна ціль заходу – це обговорення та обмін думками і досвідом учасників Круглого столу, щодо організації онлайн та дистанційного навчання учнів грі на народних інструментах в мистецьких школах України. Застосування інтерактивних технологій та традиційних методів у період змішаної форми навчання. Розвиток особистісних комунікаційних відносин серед викладачів всіх спеціальностей.

 

  До роботи Круглого столу залучились фахівці з міста Миргорода Величко Ю.А., старший викладач (клас акордеону/баяну), завідувач відділу народних інструментів Миргородської дитячої музичної школи імені А.П.Коломійця та з міста Полтава Власенко О.М., старший викладач (клас домри, гітари) Полтавської міської школи мистецтв «Мала академія мистецтв» імені Р.Кириченко, які яскраво та емоційно розповіли про роботу з учнями свого класу під час карантину, представили фото- та відеоматеріали.

 

  З великим інтересом, ілюстраціями, фото та відео показами взяли участь у роботі Круглого столу викладачі класу народних інструментів міста Харкова: Ляшенко М.А., викладач-методист (клас бандури) ДШМ №5 ім. І.О.Дунаєвського, Мандзюк Л.С., викладач-методист ХМФК імені Б.М.Лятошинського, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри народних інструментів України ХНУМ імені І.П.Котляревського; з ДМШ №13 імені М.Т.Коляди – Коновалова А.І., викладач – методист (клас бандури), Підгорнова О.М., викладач – методист (теоретичні дисципліни, клас баяну), Козлова Г.І. – заступник директора з НВР (клас баяну/акордеону), Данильченко В.В., викладач (клас баяну/акордеону), Фіщенко М.О., концертмейстер, Пігар Ю.Ю., викладач (клас домри), Завер О.А., викладач по класу домри, гітари, Алейнікова Г.М., викладач по класу домри, гітари; з ДМШ №14 – Кущ Л.Г., старший викладач (клас баяну/акордеону), Кущ В.Л., викладач по класу домри; Гончарова О.М., викладач – методист (клас домри) ХСШ №133 «Ліцей мистецтв», методист ОНМЦПК.

 

  За підсумками обговорення за Круглим столом, учасники довели:

 

– що застосування інтерактивних технологій – є важливою складовою навчання в умовах карантинних заходів, інноваційним методом у розвитку музичного виховання дітей;
– що дистанційне навчання відкриває перед усіма учасниками навчального процесу нові можливості: експериментувати, пробувати нові форми навчання, проявити свою креативність, привчає учнів до більшої самостійності, тощо.

 

  Такий формат зустрічі фахівців за Круглим столом – є цікавою та зручною формою спілкування з різних актуальних питань мистецької освіти.