Post navigation

V Ювілейний всеукраїнський конкурс «СОЛЬФЕДЖІАДА»

05 травня 2021

 

20-24 квітня 2021 року на базі Харківського фахового музичного коледжу імені Б.М.Лятошинського відбувся V ювілейний всеукраїнський конкурс «СОЛЬФЕДЖІАДА».

 

  Захід був проведений за підтримки Державного науково-методичного центру змісту культурно-мистецької освіти, Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів. Конкурс орієнтований на різні рівні музикантів, розкриває аспекти творчої діяльності учнів, студентів та викладачів мистецьких закладів різних рівнів.

 

  За період існування конкурсу пройдено шлях від камерного академічного до масштабного творчого проекту. Сольфеджіада включає теоретичний конкурс для студентів фахових музичних коледжів; конкурс «Пізнай себе» для учнів мистецьких шкіл; дитячий конкурс з композиції «Музичні вітражі». Їх проведення сприяє реалізації профорієнтаційних цілей та принципу безперервної освіти.В рамках студентської конференції «Мистецька юність надихає» молоді дослідники отримують можливість осмислити теоретичні аспекти музичної освіти взагалі та сольфеджіо як її найважливішої складової. Органічно доповнює цей комплекс науково-практична конференція «Сучасна музична освіта: проблеми, пошуки, тенденції», яка призначена для обміну методичними здобутками між викладачами мистецьких навчальних закладів.

 

  Вперше конкурс був проведений в онлайн форматі, що надало можливість суттєво розширити його географію та значно збільшити кількість учасників. Цього року він об’єднав близько 300 представників з 18 областей України.

 

  На думку організаторів та учасників саме цей конкурс є однією з ефективних форм стимулювання потреби в оновленні професійних знань, творчому пошуку, удосконаленні навичок професійної діяльності в галузі теоретичних дисциплін. Він стимулює професійне самовдосконалення учнівської молоді, розвиток творчих здібностей обдарованих учнів мистецьких шкіл, підвищення рівня викладання сольфеджіо в мистецьких закладах.