Post navigation

Перший Обласний відкритий учнівський турнір «Ерудит»

13 грудня 2021

 

Вже п’ять років в грудні на базі Балаклійської музичної школи традиційно проходить зональний учнівський турнір з теоретичних дисциплін «Ерудит», який з 2021 року отримав статус ОБЛАСНОГО ВІДКРИТОГО і мав тему «Музичні жанри та форми».

 

  12 грудня на базі Балаклійської музичної школи турнір «Ерудит» зібрав учнів та викладачів з п’яти шкіл Харківської області – Балаклійської, Ізюмської, Донецької та музичних шкіл №6 ім. М.В. Лисенка та №10 міста Харкова. Оцінювало змагання компетентне та неупереджене журі: методисти вищої категорії Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культури Жанна Борисевич, Ніна Лагутіна та викладач-методист вищої категорії Балаклійської МШ Тетяна Шерстюк. Конкурс проходив за підтримки Відділу культури, молоді, спорту та туризму Балаклійської міської ради в особі головного спеціаліста Валентини Пересічанської.

 

  Авторами сценарію, організаторами та ведучими заходу виступили ініціатори турніру – викладачі теоретичних дисциплін Балаклійської музичної школи Олена Самарська та Оксана Шустова.

 

  Турнір складався з 9 конкурсів: «Візитівка», «Виправ помилку», «Секвенція», «Чорна скринька», «Музичний диктант», «Незвичайна вікторина», «Зміни жанрову основу твору», «Кросворд» та «Де логіка?», що надавали конкурсантам можливості якнайкраще проявити власні творчі здібності. Учасники команд застосовували і перевіряли знання з сольфеджіо та музичної літератури за допомогою нестандартних форм роботи. Таким чином, навички та уміння, що надають викладачі теоретичних дисциплін, не є відірваним від життя. Діти навчаються використовувати свої знання в повсякденному житті, що значною мірою впливає на формування мотивації до вивчення предметів музично-теоретичного циклу.

 

  Музичні паузи допомагали учасникам змагання перепочити та сконцентруватися перед наступним конкурсом. На заході лунала скрипкова музика у виконанні Бурвікова Матвія та ансамблю скрипалів Балаклійської музичної школи(викладач Тетяна Радченко, концертмейстер Олена Бурвікова), молодшого ансамблю скрипалів «Каніфольки» Донецької дитячої музичної школи (викладач Наталія Лубенцева, концертмейстер Ірина Сумець), дуету скрипалів у складі Тіщенкова Давида, Коломієць Ольги Ізюмської музичної школи(викладач Наталія Безкоста, концертмейстер Олена Коркіна). Воронін Ельдар з яскраво виконав на фортепіано п’єсу В.Гіллока (викладач Любов Гайдар).

 

  Глядачі із задоволенням сприйняли виступи вокального ансамблю «Гармонія» Ізюмської музичної школи (керівник Олена Коркіна). Яскравий виступ інструментального дуету викладачів Балаклійської музичної школи у складі Ельянори Тимошенко, та Наталії Волик завершив проведення заходу..

 

  Змагання відбулося в святковій, піднесеній атмосфері та завершилося наступними результатами:

 

Звання лауреата І ступеня здобула команда Балаклійської музичної школи «Алегро»(викладачі Самарська О.Л. та ШустоваО.А.), команда «Нотолюби – сольфознайки» Харківської музичної школи №6 ім.М.В.Лисенка здобула звання лауреата ІІ ступеня(викладачі Кондратьєва Т.С., Грайворонська І.В., Буслаєва І.Є.),лауреат ІІІ ступеня – команда Балаклійської музичної школи«Гармонія»(викладачі Самарська О.Л., Шустова О.А.).

 

Звання дипломантів здобули команди Харківської музичної школи №10 «Акорд»(викладач Грайворонська І.В.), Донецької музичної школи «Тріольки» (викладач Шахунова А.В.) та Ізюмської музичної школи «Мелізми» (викладачі Гайдар Л.В., Коркіна О.Ю).

 

  Головний спеціаліст Відділу культури, молоді, спорту та туризму Балаклійської міської ради Валентина Пересічанська та директор Обласного навчально–методичний центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів Тамара Самоварова відзначили високий рівень організації та проведення заходу, побажали здійснення подальших творчих проектів. Приємною несподіванкою від ОНМЦПК став солодкий подарунок у вигляді величезного шоколадно-вафельного торту для всіх учасників змагання.

 

  Висловлюємо щиру подяку за підтримку проведення заходу Відділу культури, молоді, спорту та туризму Балаклійської міської ради.