Post navigation

Педагогічна майстерня викладачів класу цимбалів

ДРУГА ЗУСТРІЧ У ПЕДАГОГІЧНІЙ МАЙСТЕРНІ НАРОДНИКІВ

02 жовтня 2022

 

02.10.2022 року в режимі онлайн на платформі Zoom відбулася друга зустріч в Педагогічній майстерні – викладачів класу цимбалів мистецьких шкіл Харківщини.
Ольга Юрченко, старший викладач кафедри народних інструментів України Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, викладач-методист Харківського музичного фахового коледжу ім. Б.М. Лятошинського, кандидат мистецтвознавства дуже змістовно прокоментувала зміст Типової навчальної програми елементарного та базового підрівнів «МУЗИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ЦИМБАЛИ» як методичного путівника викладача.

  Пані Ольга є укладачем Типових програм обох підрівнів, а саме, програму для елементарного підрівня створила самостійно, а для базового підрівня у співавторстві з колегою з Рівного, що є для Харкова значним показником оцінки фахової майстерності Харків’ян на республіканському рівні.

  Пані Ольга розповіла про особливості створення програм та підкреслила важливість цих документів в роботі викладачів мистецьких шкіл.
До плану її виступу увійшли такі питання:

1. Різниця між навчальними програмами «Музичний інструмент цимбали» які були створені українськими митцями.
2. Розуміння «структури» сучасної початкової мистецької освіти.
3. Два основних поняття доповіді-бесіди «типова» та «методичний». Паралелі з поняттям «план».
4. Знайомство-читання типових навчальних програм елементарного та базового підрівнів з методичними коментарями та практичними порадами.
5. Місце, якість та характер педагогічного та концертного репертуару (особистий досвід).
6. Резюме (основні (типові) завдання роботи викладача в класі цимбалів).

  Слухачі-фахівці-цимбалісти були активними учасниками обговорення змісту програм та мали можливість на свої питання отримувати відповіді саме від їх укладача.

  Михайло Кужба, викладач кафедри народних інструментів України Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського виступив з темою «Педагогічний та концертний репертуар в класі цимбалів: за підсумками І Всеукраїнського конкурсу цимбалістів імені Олени Костенко».

 Пан Михайло був виконуючим обов’язки директора цього дуже важливого конкурсу цимбалістів не тільки Харкова, а й України.

  У своєму він виступі торкнувся таких питань:
1. Репертуарні вимоги І Всеукраїнського конкурсу цимбалістів імені Олени Костенко: виклики часу. Від «ідеального» бачення до умовностей сьогодення.
2. Деякі міркування за результатами оцінювання та ремарок членів журі Конкурсу.
3. Проблема наявності педагогічного та концертного репертуару для учнів-цимбалістів. Пошуковість, відкритість до експериментів, редакторська (композиторська) робота викладача.
4. Видання збірок творів для цимбалів як основний етап для збереження педагогічно-творчого потенціалу.

Слухачі мали можливість отримати відповіді на надані питання про наступний конкурс: його терміни проведення, підходи до організації, вимоги до відеозаписів учасників та інше.

  Третя зустріч у Педагогічній майстерні відбудеться з викладачами класу баяна, акордеона.