Post navigation

Педагогічна майстерня викладачів класу домри та балалайки

13 листопада 2022

 

13 листопада року в режимі онлайн на платформі Zoom відбулась четверта зустріч у Педагогічній майстерні викладачів класу домри та балалайки мистецьких шкіл Харківщини.

 

  Викладачі розглянули Типові програми з навчальної дисципліни «МУЗИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ДОМРА» елементарного та базового підрівня початкової мистецької освіти, схвалені Державним науково-методичним центром змісту культурно-мистецької освіти. Нормативний зміст та складову програм представили: Лідія Алейнікова, викладач-методист Харківської дитячої музичної школи №5 імені Римського-Корсакова та Олена Гончарова, методист вищої категорії ОНМЦПК, які брали безпосередню участь в створенні цих програм. І це є показником оцінки фахової майстерності та методичної обізнаності Харків’ян на республіканському рівні.

 

  Наталія Костенко, викладач-методист предметно-циклової комісії «Народні інструменти» Харківського музичного фахового коледжу імені Б.М. Лятошинського, доцент Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, кандидат мистецтвознавства, розкрила в своєму виступі значення педагогічного репертуару, як базису фахової підготовки домриста.

 

  Пані Наталія в першій частині виступу змістовно розповіла про історичні передумови формування репертуару для домри в Україні, різновиди репертуару та принципи його підбору.

 

  В другій частині виступу представила та надала поради щодо вибору творів з репертуару інших інструментів та їх особливостей в перекладенні та редакції для домри.

 

  Слухачі мали можливість поспілкувалися з провідним спеціалістом домрового мистецтва Слобожанщини, задати питання та отримати професійні поради для подальшої педагогічної діяльності.

 

  В 2022 році харківський відомий музикант, композитор, диригент професор Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, член спілки композиторів України, заслужений діяч мистецтв України, фундатор професійної домрової школи на Україні Борис Олександрович Міхєєв зустрів свій 85 день народження. З пошаною до нашого Метра дуже по доброму, на цій зустрічі були представлені певні сторінки його творчого життя. На фоні чудового архівного запису його виконання концерту для домри з оркестром В. Подгорного пройшла презентація книги про Міхєєва, представлені відео записи творів «Протяжна» та «Весела» під керівництвом автора в блискучому виконанні його випускниці Наталії Костенко в супроводі оркестру народних інструментів ХНУМ імені І.П. Котляревського, фото та відео матеріали співпраці Бориса Олександровича з ОНМЦПК (семінари, майстер-класи, конференції, конкурси, концерти, видання творів тощо). Всі присутні висловили щирі побажання Метру творчих успіхів, здоров’я, миру!

 

  П’ята зустріч у Педагогічній майстерні відбудеться з викладачами класу гітари.